Anatomi:
Kornea gözün ön kısmında yer alır ve gözün kırıcılığı en fazla olan kısmını oluşturur.Anatomik olarak beş tabakadan oluşur.En üst tabakası olan kornea epiteli dışında diğer tabakalarında kendi kendini tamir kabiliyeti yoktur,nedbeleşme riski yüksektir.
Muayene:
Yarıklı lamba biomikroskopisi ile genel bilgi elde edilir. Farklı aydınlatma teknikleri ile tabakaları ayrı ayrı incelenebilir.
Belirtiler:
. Ağrı. Enfeksiyon, korneal ödem ve yabancı cisim gibi nedenlerle korneadaki sinir uçlarının uyarılmasına bağlı olarak oluşur.
. Merkezi kornea saydamlığının bozulması sonucu bulanık görme
. Korneal ödem nedeni ile ışığın tayflara ayrılması sonucu beyaz ışığın gökkuşağı gibi renkli görülmesi
. Işığa karşı hassasiyet
. Gözlerde sulanma ve kızarıklık
. Blefarospazm, yani rahatsızlığa bağlı olarak hastanın göz kapaklarını sıkma durumu bulunur.
Kornea Enfeksiyonları
Kornea, sürekli mikroplara ve çevresel etkenlere açık olması nedeniyle, bazı savunma mekanizmalarına sahiptir (Göz kapama refleksi, gözyaşı sıvısı, korneanın en dışındaki epitel hücrelerinin tam ve hızlı rejenere olabilmesi). Ancak bu bariyer bozulur ya da aşılırsa, keratit meydana gelir. Hazırlayıcı faktörlerin bazıları; blefarit, dakriyostenoz, büllöz keratopati, kuru göz, kontakt lens kullanımı, travma ve immünsupresif kullanımıdır.
KERATOKONUS (Korneanın Gelişimsel Anomalisi)
Kornea merkezinin kesifleşmesi ve incelmesi ile seyreden ilerleyici tipte bir hastalıktır. Aileseldir. Karakteristik özellikleri; çift taraflı tutulum,kornea stromasında incelme,öne çıkıntılaşma ve düzensiz astigmatizmadır. Klinik olarak ergenlik çağında belirti vermeye başlar, ilerleme olabileceği gibi durağan döneme de girebilir. sistemik ya da oküler pekçok hastalıkla birlikte ortaya çıkabilir. En belirgin özelliği giderek artan bir sıklıkla gözlük değiştirme ihtiyacı ve kontakt lens kullanım zorluğudur.Teşhis; klinik bulgular ve korneada spesifik topografik değişikliklerin tespitiyle konur. Tedavide sert kontakt lensler, INTACS, keraring ve penetran keratoplasti denenebilir.
Kornea kaynaklı hastalıklar - Yorumlar
Yapılan Yorumlar
BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler
Göz çevresi için doğal bakım önerileri 27 Temmuz 2010
Gözde tavuk karası olayı 10 Haziran 2010
Gözde katarakt durumu 10 Haziran 2010
Şaşılık olayı ile ilgili 10 Haziran 2010
SOSYAL MEDYADA BİZSitemizin sosyal medya hesapları
ÖNE ÇIKAN KATEGORİLER
FACEBOOK'TA BİZ
Hoşgeldiniz
kelebek.gen.tr – kelebek mirc - Tüm Hakları Saklıdır