(Diğer adları: Acı pelin, Ak pelin, Acı yavşan) Bileşikgiller familyasındandır. Anayurdu Avrupa olan; ülkemizde Kuzey, iç ve Güney Anadolu?da yabani olarak yetişen çokyıllık dayanıklı otsu bitkidir. 120 cm?e kadar boylanabilen pelinin, ince tüylerle kaplı gövdesi kokulu, kabarık çizgili ve gri -yeşil renklidir.
Çok ince tüylerle kaplı grimsi ya da beyazımsı yeşil, altı gri renkli ve kokulu olan yaprakları çok parçalı ve almaşık dizilidir. Temmuz-ağustos aylarında açan açık sarı küçük çiçekleri salkımlar oluşturur. Silindirik yapılı yassı, küçük ve gri renkli meyvelerinin içinde kahverengimsi gri minik tohumları bulunur. Pelin döktüğü tohumlarıyla çoğalır ya da sonbaharda alınan gövde kalemleriyle çoğaltılır.
Pelinin küçük yapraklı dalları özel kokulu ve çok acı lezzetlidir. Uçucu yağ, absintin gibi acı maddeler, flavon ve pineni içerir. Eskiden bazı içkilere acı çeşni vermesi için katılırken 1908 yılından beri bu şekilde kullanımı yasaklanmıştır.
Pelin, geçmiş yıllarda kurt düşürücü, adet söktürücü ve çocuk düşürücü etkilerinden yararlanılmak üzere yüksek dozlarda kullanılırdı. Ancak, yapılan dikkatli analizler, bitkinin zehirleyici ve sinir sistemini yıkıma uğratıcı etkilerini saptadığından, bitkinin bu amaçlarla kullanımı da terk edilmiştir.
Günümüzde pelinin tıbbi etkileri aşağıda verilen yöntemle yararlı hale getirilmektedir:
1.Bitkinin, içerdiği acı maddeler nedeniyle bedeni uyarıcı, iştah açıcı ve sindirimi kolaylaştırıcı etkileri vardır. Sindirim salgılarının nitelik ve nicelik yönünden yetersiz kaldığı durumlarda kullanılır.
2.Yüksek ateş ve enfeksiyon durumlarında güçlü bir iyileştiricidir.
3.Bedeni güçlendirici tonik etkisi vardır.
4.İdrar söktürücüdür.
Bu durumlar için, pelinin yaprakları ve çiçek açmış salkımları, çiçekleri solduğu dönem olan yaz ortası ve sonbahar başı arasında toplanıp gölgelik ve havadar yerde kurutulur. 1-2 tatlı kaşığı kuru karışım üzerine 1 bardak kaynar su dökülerek 10-15 dakika süreyle demlendirilmeye bırakılır. Böylece hazırlanan infüzyon, günde iki-üç kez birer bardak olarak içilebilir.
Pelin otu (A. absinthium) - Yorumlar
Yapılan Yorumlar
Adı Pelin otu, BeifuB, Artemisia vulgaris L.
Ayvadana
Ayak otu
Familyası: Bileşikgillerden, Korbblütengewâchse, Asteraceae
Drugları: Adı Pelin otu; Artemisiae herba
Adı Pelin kökü; ? radıx
Adı Pelin otu çay, baharat ve natürel ilaç yapımında, kökü ise tentür yapımında kullanılır.
Giriş: Adı Pelin otu da Pelinotugillerden olup 2 önemli alt grubu vardır. Asya?nın ılıman bölgeleri ile Avrupa?da yetişen Adı Pelin otu; A.vulgaris var. vulgaris ve Hindistan?da yetişen A.Pelin otu; A.vulgaris var. indicayı sayabiliriz. Pelin otu türlerinin muhtemelen Türkistan?dan dünyaya yayıldığı iddia edilmektedir. Tarihte ilk defa eski Mısırlılar, Romalılar ve Çinliler tarafından kullanıldığı ve sonra diğer ülkelerin kullanmaya başladığı ve en nihayet Amerika?ya götürülen bitkinin orada kısa sürede yabanileşerek yayıldığı bilinmektedir. Almanca BeifuB diye anılması yorgun ayaklara canlılık, derman verdiği inancından ileri gelmektedir. Bu nedenle ayağın yanında anlamına gelen BeifuB ismi ile anılır.
Botanik: Bitki 80-150 cm boyunda, çok yıllık, çatallaşan gövdesi kahverengimsi, dikine yükselen kökleri oldukça çok başlı, bu nedenle de bir kökten demet şeklinde birçok gövde bir arada bulunur. Alt yaprakları 7-15 cm büyüklüğünde, derin parpalı parçalar, loplardan oluşur ve lopların ucu sivridir. Üst yaprakları daha küçük, daha az loplu, en üsttekiler lopumsu şeklinde üst kısmı koyu yeşil, altı tüylü grimsi yeşil renklidir. Çiçekleri bitkinin üst kısmındaki sürgünlerin üzerine dizilmiş, oldukça çok çiçekten bir araya gelir ve salkım gibidir. Çiçeklerin başı aşağı doğru eğili olup sarımsı veya kırmızımsı kahverengi 2-4mm çapında bir kısa saplı dikine veya hafif eğik şekildedir.
Yetiştirilmesi: Adı pelin otu Türkiye?nin Ege, Akdeniz, Marmara ve Karadeniz bölgesinde yabani olarak yetişir. Bahçe tarlalarda yetiştirmek mümkündür.
Hasat zamanı: Adı pelin otu Haziran?dan Eylül?e kadar toplanarak kurutulur ve kavanozlarda muhafaza edilir. Kökleri söküldükten sonra yıkanmaz, fırça ile köklerindeki topraklar temizlendikten sonra işlenir. Maalesef şifalı bitkiler toplama, kurutma, paketleme ve depolama işlemleri sırasında çok yanlışlar yapılmaktadır. Bitkinin şifalı kısmı yaprak veya çiçekleri ise asla Güneş altında kurutulmaz ve mutlaka gölgede kurutulmalıdır. Ayrıca örneğin bitki 5 günde kurudu ise, 2 gün daha kurumada bırakmak mahzurludur, çünkü birleşimindeki eterik yağları kaybettiğinden kalitesi düşer. Sadece bitki kökleri Güneş?te kurutulur ve kurur kurumaz hemen paketlenip depolanması gerekir. Şifalı bitkilerin Aktarlarda açıkta satılması kalitesini kısa sürede düşürür ve etkisini oldukça azaltır.
Birleşiminde: Geniş bilgi: Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp isimli kitabımızda mevcuttur.
Araştırmalar: Geniş bilgi: Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp isimli kitabımızda mevcuttur.
Tesir şekli: Geniş bilgi: Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp isimli kitabımızda mevcuttur.
Kullanılması: Komisyon E?nin 06.07.1988 tarih ve 122 nolu Monografi bildirisi yayınlamış ve başta; mide- bağırsak rahatsızlıklarından kolit, ishal, kabızlık, kramplar, sindirim zafiyeti, mide ve safra salgı yetersizliği, karaciğer yağlanmasına karşı kullanılır. Ayrıca histeri, sara, bağırsak kurtları ve solucanlar, sürekli kusma, bayanlarda adet bozukluklarına karşı kan dolaşımını artırıcı ve teskin edici olarak kullanılır. Halk arasında; sindirim sistemi hastalıklarından iştahsızlık, mide ülseri, yanma ve ekşime, düzensiz adet halleri kokuşmaları, yorgun ayaklar, kadın hastalıkları, uyku rahatsızlıkları, kansızlık, iştahsızlık, tıkanma, şişkinlik, anasiditet (mide asidi yokluğu) mide asidi hafifliği (subasiditet) ve bağırsak solucan ve kurtlarına karşı kullanılır. Homeopati?de; başta saraya, ayrıca kekeleme, uyku rahatsızlıkları ve çırpıntıya karşı kullanılır.
Açıklama: Adı pelin otu ?üzerinde hiç durmayarak Acı Pelin otu gibi kullanılır? diyenlere öncelikle tavsiyem yeterince araştırmaları ve ona göre beyanda bulunmalarıdır. Acı Pelin otu ve Adı Pelin otunun birleşimindeki maddeler ve kullanılış şekillerinin oldukça farklı olduğu görülecektir.
Çayı: Adı Pelin otundan 1 kahve kaşığı demliğe konur ve üzerine 300-500ml kaynar su ilave edilerek 5-10dk demlendikten sonra süzülerek içilir.
Çay Harmanları:
Homeopati?de: Adı pelin otu kökü söküldükten sonra yıkanmaz ve fırça ile temizlendikten sonra 20gr ince kıyılarak doğranır ve bir şişeye konularak üzerine 100ml %70?lik Alkol (Etanol) ilave edilir ve güneş ışınlarından uzakta 4-6hafta muhafaza edildikten ve arada bir çalkalanır. Sonra süzülerek Homeopati?de <> ismi ile anılan tentür elde edilir. Bu tentürden günde 3-4defa 10-15damla 4-6hafta süreyle alınır.
Hastalığın belirtileri (semptom):
1) Kişi aşırı pis kokulu veya sarımsağı andırır şekilde kokarsa
2) Sara nöbeti geçirirken genellikle sağ tarafı çırpınır, sol tarafı felçmiş gibi hareketsiz kalırsa
3) Krampları soğukta, ışıkta ve aşırı hareket halinde artıyorsa
4) Renkli camlar karşısında baş dönmesi
5) Kramplardan sonra kendinden geçme ve derin uyku varsa
6) Aç olmasına rağmen bir şey yiyemiyorsa
7) Uykuda iken geziniyorsa
Bu gibi hallerde Adı pelin otu tentürü gerekir.
Yan tesirleri: Bilinen önemli bir yan tesiri yoktur, şayet tarife uyulursa, fakat buna rağmen hamilelerin kullanmaması gerekir. Bazı kişilerde alerjiye neden olabilir.
İsmini hiç duymamıştım açıkçası.. Ama bu denli zararlı bi bitkinin yararlı hale getirlmeside güzel bi çalışma.
BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler
7 mucize için 7 ot 11 Ağustos 2011
Baş dönmesi için bitkisel çözümler 27 Temmuz 2010
Bağırsak iltihabı için şifalı bitki türleri 27 Temmuz 2010
Çay çeşitleri ve faydaları 27 Temmuz 2010
SOSYAL MEDYADA BİZSitemizin sosyal medya hesapları
ÖNE ÇIKAN KATEGORİLER
FACEBOOK'TA BİZ
Hoşgeldiniz
kelebek.gen.tr – kelebek mirc - Tüm Hakları Saklıdır