GDO nedir, zararları nelerdir ve kendimizi bu gıdalardan nasıl koruya biliriz?
GDO, genetik mühendisliği ile bir canlıya başka bir canlı türünden gen aktarılması ve bu şekilde yeni bir canlı organizma yaratılması anlamına geliyor.
GDO yöntemiyle elde edilen bitkiler, ilaçlara ya da zararlılara karşı daha dirençli oluyor. Bu da kimyasal böcek ilaçlarının kullanılmasını azaltıyor.
GDO hangi ülkelerde üretiliyor?
% 99?unu ABD, Arjantin, Kanada ve Çin üretiyor.
Türkiye?de GDO
Yapılan bir çalışmaya göre Türkiye?de satılan 800?e yakın gıda maddesi, GDO içeriyor.
Hangi ürünlerde GDO var?
Soya ve mısır nedeniyle birçok gıdada GDO?lu ürünler kullanılıyor.
Soya: sucuk, salam, sosis gibi kırmızı etin kullanıldığı yiyecekler, et suyu tabletleri, fındık-fısık ezmesi, çikolatalı ürünler, çeşitli unlu mamüller, süt tozu, hazır çorbalar ve hayvan yemlerinde kullanılıyor.