Nöroloji uzmanı Mehmet Yavuz yaptığı yazılı açıklamada, günde 3-5 fincan kahve ve çay içen insanların Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin, içmeyen kişilere göre yarıya düşebildiğini belirtti.
Kahve ve çayın, Alzheimer hastalığı riskini azalttığı bildirildi.
Reem Nöroloji Merkezi kurucu doktoru nöroloji uzmanı Mehmet Yavuz yaptığı yazılı açıklamada, günde 3-5 fincan kahve ve çay içen insanların Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin, içmeyen kişilere göre yarıya düşebildiğini belirtti.
Dünyada yaklaşık 20 milyon, Türkiye’de ise yaklaşık 300 bin Alzheimer hastası bulunduğunu bildiren Yavuz, bu hastalığın, tıp dünyasının en çok bütçe ayırdığı hastalıkların başında geldiğini kaydetti.
Yavuz, günlük yaşamın telaşı,internet, az kitap okumak, teknolojinin gelişimi ile elektromanyetik kirlilik gibi nedenlerin, insanlarda unutkanlığa yol açtığını ve Alzheimer hastalığını tetiklediğini vurguladı.
Alzheimer’ın ilk aşamasında önce hafıza ve bellek fonksiyonlarında dejenerasyon oluştuğunu, hastalığın daha sonra beyin fonksiyonlarına da sıçrayarak kişinin tüm kişisel ve sosyal faaliyetleri bozduğunu anlatan Yavuz, İsveçli ve Finli nörologların yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Yavuz, bu çalışmalar sonucu, kahvenin içerdiği kafein maddesinin, Alzheimer oluşumunda rol oynayan ”beta amiloid” birikimini önemli ölçüde azalttığının, ayrıca yeşil çayın da Alzheimer’ı önleyici etkisinin bulunduğunun ortaya çıktığını ifade etti.
(AA)