Hepatit karaciğerin şu veya bu nedenle iltihaplanmasıdır. En önemli belirtisi “sarılık” olan bu önemli hastalığa yol açan birçok neden var.
Virüsler bunların en önemlileri. Hepatit yapabilen birçok virüs var. Hepatit B virüsü bunların en tehlikelilerinden biri. Bu virüs ile oluşan hepatitler daha kolay kronikleşiyor. Hepatit B?ye bağlı kronik hepatitlerin neredeyse dörtte biri siroza yakalanıyor. Ayrıca yine bu hastalardan bir kısmında karaciğer kanseri ortaya çıkıyor.
KORUYUCU AŞIYI YAPTIRIN
Uzmanlar Türkiye?de her yüz kişiden en az 5?inin Hepatit B virüsü taşıdığını belirtiyor. Bu virüsü taşıyanların yüzde 5?inde ise Hepatit B kronikleşiyor. Hepatit B virüsüne karşı aşılanmak mümkün. Aşının koruyucu gücü son derece yüksek. Özellikle bizim gibi virüsün yaygın olduğu ülkelerde sağlıklı insanların korunması için aşılanması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı son yıllarda bu konuya büyük önem vermeye başladı. Aşılanan insanların sayısı arttıkça Hepatit B tehlikeli bir sağlık sorunu olmaktan çıkacak. Eğer imkánınız varsa en kısa zamanda Hepatit B virüsü taşıyıp taşımadığınızı, Hepatit B virüsüne bağışıklığınızın olup olmadığını anlamak için bir kan testi yaptırın. Eğer bu kan testinin sonuçları virüs taşıyıcısı olduğunuzu gösteriyorsa telaşlanmayın, bir gastroentoloji uzmanından yardım isteyin. Eğer virüs taşıyıcısı değilseniz ve virüsü bağışıklık sağlayan antikorlara sahip olduğunuzu gösteren işaretler yoksa hemen bir Hepatit B aşısı programına dáhil olun. Hepatit B aşısını nasıl ve nerede yaptıracağınız konusunda doktorunuzdan ya da eczacınızdan bilgi alabilirsiniz.
TAŞIYICILAR NE YAPMALI
Altı ay veya daha uzun süre Hepatit B virüsünü kanında taşıyanlar “Kronik Hepatit B virüs taşıyıcısı” olarak nitelenmektedir. Bu durum halk arasında “gizli sarılık” olarak da tanımlanmaktadır. Aslında bu yanlış bir tanımlamadır. Bu insanların çoğunda ne sarılık ne de karaciğer fonksiyonlarında bozulma vardır. Kronik Hepatit B virüs taşıyıcısı olan kişiler bu virüsü belirsiz bir süre boyunca taşıyacaktır ve başka bireylere bulaştırmak açısından kaynak oluşturacaktır.
Hepatit B virüsünün etkilediği organ karaciğerdir. Kanında Hepatit B virüsü belirlenenlere karaciğer fonksiyon testleri yapılmalı, normal sınırlarda ise yılda 2-3 kez tekrarlanmalıdır. Karaciğer etkilenmediği sürece bu durum hastalık olarak kabul edilmemektedir. Kişi normal yaşamını ve aktivitesini sürdürebilir ancak gereksiz ilaç, özellikle de ağrı kesici kullanımı ve aşırı alkol alımı kısıtlanmalıdır. Karaciğer fonksiyon testlerinde bozulma olması durumunda ise doktoruna danışmalıdır.
Başka bireyleri korumak için ise kan bağışında bulunmamalıdır. Cinsel partnerinin Hepatit B virüsü ile karşılaşıp karşılaşmadığını anlamak için test yaptırmalıdır. Eğer karşılaşmadıysa aşı uygulanmalı, bağışıklık gelişinceye kadar geçen sürede cinsel partneri ile birlikte olurken korunmalıdır. Diş tedavisi veya cerrahi girişim yapılacaksa doktorunu uyarmalıdır. Tırnak makası, jilet, diş fırçası gibi kişisel bakımda kullanılan araç gereçleri kendisine özel olmalı, başkaları kullanmamalıdır. Hamilelik söz konusu ise bebeği korumak için doğumdan sonra alınacak önlemler için doktoruna danışmalıdır.
Hepatit B virüsü yaygınlığı geleceğimizi tehdit ediyor. Bu tehdide karşı daha çok bilgilenmek ve aşılanmak gerekiyor.
Hepatit B?ye dikkat edin - Yorumlar
Yapılan Yorumlar
Çok tehLikeLi bir hastaLık.Dikkat ediLmesi gerekiyor.Herşeyden önemLisi de aşı oLmak.biLgiLendirme için tşkrLer.
BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler
Hepatit uyarısı! 01 Ekim 2011
Kuş gribi hastalığı nedir? 03 Temmuz 2010
Veba Hastalığı ile ilgili bilinmesi gerekenler 10 Haziran 2010
Uyuz hastalığı ve etkenleri 10 Haziran 2010
SOSYAL MEDYADA BİZSitemizin sosyal medya hesapları
ÖNE ÇIKAN KATEGORİLER
FACEBOOK'TA BİZ
Hoşgeldiniz
kelebek.gen.tr – kelebek mirc - Tüm Hakları Saklıdır