ABD’nin Wisconsin Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapılan bir araştırmada, sigara içenlerin, ilerleyen yaşta içmeyenlere oranla çok daha fazla işitme kaybına uğradığı belirlendi.
Wisconsin Eyaleti Madison kentindeki Tıp Fakültesi’nde yapılan araştırma beş yıl boyunca yürütüldü ve orta yaştakilerle beraber yaşlı kişilerden oluşan 3 bin 753 denek üzerinde inceleme yapıldı.
Araştırma ekibinin başkanı olan, Oftalmoloji – Optik Bilimler Uzmanı Doç. Dr. Karen Cruickshanks, yaptıkları çalışma sayesinde, sigarayla duyma kabiliyetinin yitimi arasında bir bağlantı bulduklarını, ama bunun doğrudan neden olup olmadığı ve etkinin niteliği üzerinde daha etraflı çalışmalar yapılması gerektiğini bildirdi.
Bayan Cruickshanks, “yaşlanmayla birlikte kulağı zayıflatan birçok etmen bulunduğunu ve rastlantı olsa bile, sigara içmenin muhtemelen bu etmenlerden biri olduğunu” söyledi.
Amerikan Tıp Derneği Dergisi’nin (Journal of the American Medical Association) dünkü sayısında yayımlanan, ABD Yaşlılık Enstitüsü’nün mali destek verdiği araştırma, 1993 yılında geniş bir deney grubu üzerinde başlatıldı. 48-92 yaş arasındaki insanların yaşlılıkla birlikte ortaya çıkan görme yitimi ve buna yol açan etmenler de, paralel çalışma konuları olarak incelendi.
Araştırmada, “daha fazla sigara içenin, daha fazla işitme kaybı olduğu” sonucu ortaya çıktı. Araştırmada, sigara içmeyenlerin ilerleyen yaştaki duyma kaybı derecesi 1 kabul edilirse, sigara içenlerin ortalama 1.7 oranında duyma kaybına uğradığı yönünde bir rakam bulundu.40 yıl boyunca günde ortalama bir paket sigara içenlerin, 10 yıl boyunca günde 1 paket içenlere nazaran 1.3 oranında daha fazla işitme kaybına uğradıkları belirlendi.
3 bin 753 denek içinde yüzde 39.3’lük grubun sigarayı bırakanlardan, yüzde 14.7’sinin içmeyi sürdürenlerden, yüzde 48’inin ise sigara içmeyenlerden oluştuğu bildirildi.60 – 69 yaş grubundakilerde sigara içmeyenlerin yüzde 35.3’ü tedrici işitme kaybına uğrarken, eski içicilerin yüzde 47.3’ü, halihazır tiryakilerin ise yüzde 56.4’ünün kısmi sağırlık gösterdiği görüldü. ABD nüfusunda yaşlıların işitme yitimi, 65-75 yaşlarında ortalama yüzde 30-35 olarak görülüyor.
Wisconsin Üniversitesi’nin araştırmasında, “işitme kaybı ölçütü”, normal duymaya göre 25 desibel’in (ses şiddeti birimi) üzerindeki yitim olarak belirlendi. Bu orta derecedeki kayıpta insan, arkadan başka sesler geldiğinde önünde cereyan eden normal bir konuşmayı anlamakta güçlük çekebiliyor.İşitme kayıplarını inceleyen araştırmada, yaşla birlikte çalışma hayatındaki ses ortamı, kalp – damar rahatsızlıkları gibi etmenler de dikkate alındı.
Sigara İçenler daha fazla işitme kaybına uğruyorlar… - Yorumlar
Yapılan Yorumlar
BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler
Sigara bel ağrısı da yapıyor 22 Ocak 2010
Öğrencilerde sigara alışkanlığı artıyor 22 Ocak 2010
Sigarayı sporla bırakın 22 Ocak 2010
Sigara Çocukları Astımla Vuruyor… 05 Ocak 2010
SOSYAL MEDYADA BİZSitemizin sosyal medya hesapları
ÖNE ÇIKAN KATEGORİLER
FACEBOOK'TA BİZ
Hoşgeldiniz
kelebek.gen.tr – kelebek mirc - Tüm Hakları Saklıdır