Halk arasında şeker hastalığı adıyla bilinen ?diabet? aşırı susama, idrarda artış, idrarda şeker olması ve hızlı kilo kaybı ile ortaya çıkar. Dünya Sağlık Örgütü (VVHO)?nün tespit ettiği ilkelere göre, etlerin yağı ile tereyağına dikkat etmek, süt, yoğurt ve peynirin yağsızını kullanmak gerekir. Ayrıca tuza da dikkat edilmelidir.
Diabette, kan şekerini yükselten gıdalardan uzak durmak esastır. Bu da glisemik endeksi düşük olan yiyecekleri tercih etmek gerektiği anlamına gelir.
Bütün dünyada şeker hastalığı çok yaygındır ve giderek de yaygınlaşmaktadır. 1900 yılında ABD nüfusunun % Tinden daha azı şeker hastasıyken 2000 yılında bu oran % 8?e fırlamıştır. Ülkemizde ise yaklaşık 1 milyon 250 bin kişi şeker hastasıdır.
Şeker hastalığı riski yaş ilerledikçe ve şişmanladıkça artmaktadır. Kiko alımı önlenebildiğinde diabet vakalarının yarıdan fazlasının ortadan kalkacağı düşünülmektedir.
Şeker hastalığının tedavisinde ve korunmada diyet esastır. Diyette enerjinin çoğunu sağlayan karbonhidratlar (tam ekmek, bulgur, esmer pirinç gibi), kasları oluşturan ve bir miktar enerji veren proteinler (et, balık, süt gibi) depo edilen ve daha sonra enerji olarak kullanılan yağlar bulunmalıdır. Ayrıca;
İyi dengelenmiş yiyecekler yenmelidir.
Öğünler az ve sık olmalıdır.
Lifli besinlere (kabuklu ve kepekli) ağırlık verilmelidir.
Beyaz şekerden mutlaka uzak durmalıdır.
Hayvansal yağ ve tuz azaltılmalıdır
Diabet (şeker hastalığı) - Yorumlar
Yapılan Yorumlar
Diabet, vücudunuzunda pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insulin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumun da gelişen ve ömür boyu süren bir hastalıktır. Sonuç olarak kişi, yediği besinlerden kana geçen şekeri yani glukozu kullanamaz ve kan şekeri yükselir (hiperglisemi).
Yediğimiz besinlerin özellikle karbonhidrat içeren besinlerin çoğu vücutta enerji için kullanılmak üzere glukoza dönüştürülür. Midenin arka yüzeyinde yerleşik bir organ olan pankreas, kaslarımızın ve diğer dokuların kandan glukozu alıp enerji olarak kullanmalarını sağlayan “insülin” adı verilen bir hormon üretir. Besinlerle kana geçen glukoz, insülin hormonu aracılığı ile hücrelere girer. Hücreler glukozu yakıt olarak kullanır . Eğer glukoz miktarı vücudun yakıt ihtiyacından fazla ise karaçiğerde (şeker deposu=glikojen), yağ dokusunda depolanır.
Diabeti olmayan bir birey kan şekeri düzeyi açlık halinde 120 mg/dl, tokluk halinde (yemeğe başladıktan iki saat sonra) 140 mg/dl’nin üstüne çıkmaz. Açlıkta veya toklukta ölçülen kan şekeri düzeyinin bu değerlerin üstünde olması Diabetin varlığını gösterir.
Bir kişinin Diabetli olup olmadığı Açlık Kan Şekeri (AKŞ) ölçümü veya Oral Glikoz Tolerans Testi (OGTT) yapılarak saptanır. AKŞ ölçümü 100-125 mg/dl olması gizli şeker (pre-Diabet) sinyalidir. AKŞ ölçüm sonucunun 126 mg/dl veya daha fazla olması Diabetin varlığını gösterir.
OGTT’de glikozdan zengin sıvı aldıktan 2 saat sonraki kan şekeri değeri önemlidir. İkinci saat kan şekeri ölçümü 140-199 mg/dl ise gizli şeker, 200 mg/dl veya daha yüksek ise Diabet tanısı konulur.
Şeker hastalığı yanılmıyorsam kalıtsal bi hastalık olabiliyordu.. anneden bebege geçebilecek irsi bi hastalık.. kötü bi hastalık ya.. şekersiz yiyecekler yemek.. hayatın her tütlü tatlı besininden mahrum kalıyosun.. tedavisi var allahtan.. şeker hastası olanlara acil şifalar dilerim.. Bu yazının paylaşımı içinde tşk ederim..
BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler
Masa başı çalışanların kabusu: Karpal tünel 30 Haziran 2013
Tip 1 diyabet tedavisi için umut ışığı 27 Haziran 2013
Suyun 7 harikası 25 Haziran 2013
Mide şişkinliğini gideren 13 besin 19 Haziran 2013
SOSYAL MEDYADA BİZSitemizin sosyal medya hesapları
ÖNE ÇIKAN KATEGORİLER
FACEBOOK'TA BİZ
Hoşgeldiniz
kelebek.gen.tr – kelebek mirc - Tüm Hakları Saklıdır