Sarkoidoz nedir ?
Birçok organlarda, ama özellikle akciğerlerde, dokularda kaba ve . iltihaplı yumruların kendilerini göstermesiyle meydana gelen bir hastalıktır.
Sarkoidoz başka hastalıklarla karıştırılabilir mi ?
Evet. Röntgen filmlerinde bu hastalığın belirtileri vereminkilere çok benzediğinden, bu hastalıkla karıştırıldığı görülmüştür. .Ancak bu hastalığın ilerleyiş safhasındaki belirtileri, vereminkinden bambaşka olmaktadır.
Sarkoidoz ile verem arasındaki en önemli farklar nelerdir ?
a.Tükürükte verem mikrobu bulunmaz.
b.Verem cilt testi negatif sonuç verir.
Sarkoidoz çok kez sakatlıklara sebep olabilir mi ?
Çok kez değil. Bu hastalığa tutulmuş, hattâ had safhada olanların bile büyük çoğunluğu günlük çalışma ve yaşantılarına devam edebilirler. Ancak hastalık büyük ölçüde yara izleri bırakabileceğinden had safhada olanlarda akciğer yetersizliği veya kalp sektesine rastlanabilir.
Sarkoidozun teşhis edilmesi için en iyi yol hangisidir ?
Ulaşılabilinen bir lenf düğümünün biopsisiyle bunun mikroskopta tanınmasıyla tespit olunur. «Kreim» testi olarak adlandırılan bir de cilt testi mevcutsa da bunun için gereken materyal kolay temin edilemediği için bu yola şimdilik pek az başvurulmaktadır.
Sarkoidozun önlenmesi ve tedavi metotları var mıdır ?
Hayır, üstelik hastalığın nedeni de bilinmemektedir. Birtakım kortizon benzeri ilâçlar bazı hastalarda iyi sonuçlar vermekteyse de, uykuda olan bir veremin canlanmasını önlemek için bunların gayet dikkatle hastalara verilmesi gerekmektedir.
Sarkoidoz - Yorumlar
Yapılan Yorumlar
Bilmediğimiz ne kadar çok şeyler olduğunu böyle böyle öğreniyoruz. Paylaşım için teşekkürler.
BU tür hastalıklara yakalananlara allah acil şifalar versin..ismi var ama tedavisi şüpheli..
Sarkoidoz, vücudunuzdaki hemen hemen bütün organları etkileyebilecek iltihaplı bir hastalıktır, ama çoğunlukla akciğerlerinizden ya da lenf düğümlerinizden başlar. Zaman içinde, karaciğerinizi, cildinizi, kalbinizi, sinir sisteminizi ya da gözlerinizi de etkileyebilir. Bazı kişilerde, nefes darlığı gibi belirli bir organla ilgili belirtiler görülür, ama başkalarında hastalıkla ilgili sadece belirsiz bir hisse neden olabilir ya da hiç bir belirti göstermeyebilir. Her ne kadar herkes sarkoidoza yakalanabilirse de, hastalık özellikle 20 ile 40 yaş arasındaki yetişkinleri etkilemektedir. İskandinav ırkından gelenler ve zenci Amerikalılar özellikle risk altındadırlar. Aslında, zenciler beyazlara oranla üç kat daha fazla risk taşımaktadırlar ve ciddi, müzmin belirtiler göstermeye daha müsaittirler. Sarkoidoz, tıbbi bir gizem olarak kalmaya devam etmektedir, ama hastalığın anormal bir bağışıklık sistemi tepkisinden kaynaklandığına inanılmaktadır. Bu tepkiyi neyin tetiklediği halen bilinmemektedir. Doktorlar, hastalığın çoğunlukla tedavi edilmeden kendi kendine iyileştiğini bilmektedirler – genellikle 24 ila 35 ay içinde. Yine de bazı hastalar belirtileri yaşamları boyunca gösterebilmektedirler. Ve ender vakalarda sarkoidoz ölümcül de olabilir. Eğer sarkoidozun sadece hafif belirtilerini gösteriyorsanız, doktorunuz bekleyip olacakları görme yaklaşımını seçebilir. Daha ciddi vakalar çoğunlukla kortikosteroid ilacı prednizon ile tedavi edilmektedir.
BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler
Akciğer kanserinin sorumlusu sigara 04 Şubat 2010
Akciğer Hastalıkları 13 Ocak 2010
Akciğer 13 Ocak 2010
Akciğerlerin anatomi ve fonksiyonları 15 Haziran 2009
SOSYAL MEDYADA BİZSitemizin sosyal medya hesapları
ÖNE ÇIKAN KATEGORİLER
FACEBOOK'TA BİZ
Hoşgeldiniz
kelebek.gen.tr – kelebek mirc - Tüm Hakları Saklıdır