Kahkaha

Bayıldım

Cool

Kızgın

Mahcup

Öğretici

Şaşkın

Suskun

Tatlı

Üzgün

Süper

Deri alerjileri

Ana Sayfa » Sağlık » Alerji » Deri alerjileri
Deri alerjileri

Bazı genel deri alerjileri hangileridir ?
a.Birisinin hassas olduğu maddelerle teması ile ileri gelen deri il­tihabı (dermatitis).
b.Zehirli sarmaşık. (Bu bir nevi dermatisis hastalığıdır).
c.Atopik deri iltihabı (dermatitis) veya egzama.
d.Ürtiker.

Temasla gelen deri iltihabı (dermatitis) nedir ?
Bu alerjik hastalıkların en yaygınlarından biridir. Hastanın, fazlasıyla hassas olduğu bir maddenin derisi ile teması sonucu mey­dana gelir. Bunlardan birisi zehirli sarmaşıktır. Deri iltihabı (dermatitis) belirtileri derinin kızarması ve kaşınmasıyla başlar; son­radan şişkinlikler, çatlaklar, dışa sızıntılar, kabuk bağlamalar ve dökülmeler meydana gelir. Bu belirtiler kendilerini bir yerde gös­terebildiği gibi bütün vücudu da kaplayabilir.

Temasla ileri gelen deri iltihabını genellikle hangi maddeler meydana getirir ?
Kimyevî maddeler, bitki yağları, kozmetikler, vücut kokusunu önleyici losyonlar, ağız temizleyici ilâçlar, ilâçlar, giyecekler, plâstikler, boyalar vs. Bunlara olan hassasiyet geniş ölçüde değişiktir.

Temasla ileri gelen deri iltihabının tedavi usulleri nelerdir ?
Kriz hallerinde antihistamin ilâçların verilmesi ve deri tahrişleri­nin giderilmesi için gereken ilâçlara başvurulmasıyla. Ayrıca alerjiyi meydana getiren maddenin tespiti ve bundan sonra bu mad­deyle temastan kaçınmakla. Çok kez kortizon gibi bir steroit?e baş­vurmak gerekli olur.

Atopik deri iltihabı nedir ?
Bu, özellikle bebeklerde rastlanan bir deri egzamasıdır ve genellik­le bir besin maddesine duyulan hassasiyetten ileri gelmektedir. Bu gibi hastalıklar genellikle irsidir.

Ürtiker nedir ?
Bu hastalık, deride çeşitli adetlerde ve muhtelif büyüklükte görü­nen kabarcık veya sivilcelerden meydana gelen bir alerjidir. Bu kabarcıklar ve sivilceler bazen çok büyük olur ve çok kaşıntıya yol açarlar. Bunlar dudaklarda, yüzde, dilde, boğazda, kulaklarda, ve­ya vücudun başka yerlerinde meydana gelebilirler.

Ürtiker veya kurdeşenin sebepleri nelerdir ?
Bunlar genellikle bir gıda maddesi veya bir ilâca karşı duyulan al-lerj iden ileri gelmektedirler.

Ürtikerin belirtileri nelerdir ?
En rahatsız edici belirti aşırı kaşıntıdır.

Ürtikeri meydana getiren maddeler genellikle hangileridir ?
Balık, deniz mahsulleri, fazla baharatlı yemekler ve aspirin, en çok ürtiker yapan şeyler1 arasında gelmektedir.

Ürtikerin tedavisi nasıl yapılır ?
Dokunan madde veya yiyecekten alınmamasıyla ve gereken anti-alerjik ilâçları kullanmakla. Önemli zamanlarda adrenalin veya benzeri ilâçlar alınmakla krizli durum hafifletilebilir.

Ürtiker bir kez tedavi edildikten sonra yeniden tekrarlar mı ?
Evet. Ürtikere yol açan gıda maddesi yeniden yenildiği takdirde.

Çocuklar büyüyünce deri alerjileri geçebilir mi ?
Evet.

Deri alerjileri olan çocukların büyüyünce başka alerjilere de meyil­leri olabilir mi ?
Evet. Çünkü deri alerjisi vücutta alerjik meyillerdin ancak bir ta­nesidir.

Deri alerjileri - Yorumlar

YORUMLARINIZI PAYLAŞIN

 

Yapılan Yorumlar

Boz_Bey16 Haziran 2009

Deri alerjısı Mıkrobık Sorunlar karsında kendını bellı etmektedır .

BaRBaR16 Haziran 2009

Yama testi, alerjik kontakt dermatit ( alerjik temas ekzaması ) tanısında önemli ve güvenli bir metodtur. Kontakt dermatit mesleksel hastalıkların % 80 ini oluşturur. Bu nedenle hastanın mesleği nedeniyle maruz kaldığı uyaranlar ( alerjenler ) ve sürekli temas eden maddeler ( iritanlar ) göz önünde bulundurulmalıdır.

Ülkemizde uluslararası kontakt dermatit araştırma grubu ile Avrupa çevre ve kontakt dermatit araştırma grubunun ortak iş birliği ile oluşturulan Avrupa Standart yama testi kullanılmaktadır. Avrupa Standart yama testinde var olan 25 uyarandan ( alerjenden ), 23?ü vazelin içinde uygun konsantrasyonlarda bulunurken, 2 tanesi de sıvı olarak kullanılır.

Yama testinde kullanılan alerjenler hayatımız buyunca gündelikte kullandığımız : Parfümler, tatlandırıcılar, diş hekimliğinde kullanılan materyaller, kuaför ürünleri, lokal anestezikler, ilaçlar, koruyucu maddeler, antimikrobiyaller, kauçuk kimyasallar, antioksidanlar, kozmetik ve ev ürünleri, fotoğraf kimyasalları, plastikler, yapıştırılar, taşıyıcılar, çözücüler, pektisitler, metal bileşikler, deri, tekstil boyaları, güneş koruyucuları v.s dir.

Bu maddeler temiz, geniş cilt zeminine, genellikle de sırt cildine temas ettirilir. Özel alüminyum kapların içerisindeki bu maddelerin, 48 saat sonra deriden temasının uzaklaştırılmasıyla testin 2.aşamasına gelinir. Bu aşamada deriye reaksiyon yapmış olan alerjenler not edilir. Hasta son olarak testin uygulanmasından 72 saat sonra yine çağırılır ve reaksiyon yapan alerjenlerin etkisi 72 saat sonra da not edilir. Böylece 48 ve 72 saat sonra PATCH test okunmuş olur.
Test sonucunda alerjen olarak tespit edilen maddeler, pozitiflik derecesine göre rapor edilir. Ve hastaya, maddeler hakkında bilgi verilir.

Alerjik temas ekzamasında tedavi sonrası korumada, PATCH test sonrası tespit edilmiş olan alerjen maddeye olan teması önlemek önemlidir.

BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler

Siğil deyip geçmeyin

Siğil deyip geçmeyin 04 Ocak 2010

Allerjik nezle rinit

Allerjik nezle rinit 28 Aralık 2009

Alerji tüm yönleriyle

Alerji tüm yönleriyle 28 Aralık 2009

SOSYAL MEDYADA BİZSitemizin sosyal medya hesapları

RASTGELE İÇERİKLER

Web Sohbet Güncellendi Damar Sertliğine Karşı Dikkatli Beslenin Hem yoruldum, hemde seni yordum Obama, İstihbarat Şeflerini Fırçaladı NÜANS MODA BURSA Otomatik Bad Taraması Boga Burcu

FACEBOOK'TA BİZ

Hoşgeldiniz

kelebek.gen.tr – kelebek mirc - Tüm Hakları Saklıdır