İnsan vücudunda görülen tümörlerin yüzde 10’u sinir sistemi dokularından oluşur. Bunların yüzde 80-90’ı da beyin içinde gelişir.
Yeni doğan çocuklar dahil olmak üzere tüm yaş dönemlerinde rastlanabilen beyin tümörleri, orta yaş sonrası özelikle kanserli hastaların büyük bölümünde kanserin yayılması sonucu yaygın olarak görülebiliyor.
Beyin tümörlerin yaklaşık üçte ikisi bu şekilde beyine sıçrama sonrası görülür. Beyin tümörleri için en önemli ayırt edici nokta ise bu ağrıya mide bulantısı ve kusmanın eşlik etmesi oluyor. Ancak her hastalıkta olduğu gibi beyin tümörlerinde de erken teşhis kuşkusuz hem çoğu zaman hastaların hayatını kurtaran bir faktör olurken, hem de yaşam konforunu büyük ölçüde etkileyebiliyor. Beyindeki tümörün yerleşim yerine göre şikâyetler değişebilir. Kaynakwh:
Peki, beyin tümörlerinin habercileri nelerdir, diğer hastalıklardan nasıl ayırt edilebilir ve nasıl tedavi edilebilir?
Tüm bu soruların yanıtlarını Alman Hastanesi Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Osman Arıca verdi:
Beyin tümörleri hangi yaşlarda görülür?
Beyin tümörleri yeni doğan çocuklar dahil olmak üzere tüm yaş dönemlerinde görülürler. Orta yaş sonrası özellikle kanserli hastaların büyük bir bölümünde kanserin yayılması ile beyinde tümör ortaya çıkabilir.
Beyin Tümörlerinin oluşumunun sebebi nedir?
Beyin tümörlerinin kesin sebebi henüz bilinmemekle birlikte kalıtımın, çevre kirliliği gibi birçok faktör bu konuda suçlanmaktadır.
Erken teşhisin önemi nedir?
Beyin tümörlerinin erkenden teşhis edilebilmesi çoğu kez hastanın hayatını ve yaşam kalitesini etkilemektedir. Bunun için hastanın bedeninde olan değişiklikleri erkenden fark edebilmesi ve vakit kaybetmeden hekime başvurması gerekmektedir
Beyin tümörünün erken belirtileri nelerdir?
1) Baş ağrısı
Beyninde tümör olan hastaların bir kısmında baş ağrısı görülür. Bu ağrı genellikle son birkaç aydır ortaya çıkmıştır ve gittikçe şiddetlendiğini ifade eder hastalarımız.
2) Sara nöbetleri (epilepsi)
Bilinç kaybı olarak ya da olmaksızın istem dışı kasılmalar, titremeler gelişebilir. Özellikle 20 yaş sonrası ortaya çıkan bu tarz nöbetler aksi ispatlanana kadar beyin tümörüne bağlı olduğu düşünülerek araştırılmalıdır.
3) Çift görme ve görme bulanıklığı
Baş ağrısı ile birlikte veya baş ağrısı olmaksızın ortaya çıkan çift görme, bulanık görme, görmenin azalması beyin tümörlerinin belirtilerindendir.
4) Konuşma bozukluğu
Konuşamama, anlama güçlüğü, konuşurken yanlış kelime ifadeleri ya da sarhoşvari konuşma keza beyin tümörlerinin bulgusu olabilir.
5) Kol ve bacakta kuvvetsizlik, beceriksizlik, dengesizlik
Son zamanlarda ortaya çıkan vücudun sağ ya da sol yarısında uyuşmalar, ellerde güçsüzlük, uyuşukluk, beceriksizlik görülebilir. Yürürken ?sarhoşvari yürüme? ve ?dengesizlik? bir beyincik tümörünün belirtisi olabilir.
6) Bulantı ve kusma
Baş ağrısı ile birlikte bulunması ve özellikle birkaç gün ya da haftadır mevcut olması önemlidir. Ancak burada baş ağrısı ve kusmanın uzun sürelerdir var olması ön planda migren gibi tümör dışı patolojileri düşündürür.
Hormonal bozukluklar ve rastlantısal
Özellikle hipofiz bezi tümörlerinde her türlü hormonal dengede bozukluk meydana gelebilr. Rastlantısal Bazen travma gibi başka amaçlı görüntüleme yapıldığında tesadüfen tümöral doku saptanabilir.
Son zamanlarda artan, daha öncekilerden farklı baş ağrısı, görme azalması, işitme ve koku hissinin azalması ya da kaybı, kafatasında ortaya çıkan şişlik, sık sık bayılmalar beyin tümörü belirtisi olabilir. Küçük boyutlarda erkenden teşhis edilen tümörlerde hasta tedavisinde çok daha iyi sonuç alınabilecekken büyük boyuta ulaşmış tümörlerin tedavisi daha zor ve tehlikeli olabilmektedir.
Baş ağrısı görülmeyebilir
Her baş ağrısı beyin tümörünü mü işaret eder, ilk işaret baş ağrısı mıdır?
Kaynakwh:
Daha önce de bahsettiğimiz gibi baş ağrısı ve kusmanın uzun sürelerdir var olması ön planda migren gibi tümör dışı patolojileri düşündürür. Ancak beynin kendisi ağrıya hassas bir organ olmadığından beyinde gelişen bir tümör beyin içerisindeki yerleşimi ile uyumlu olarak belirli bir büyüklüğe erişene kadar pek baş ağrısına sebep olmaz. Özellikle büyüme hızı fazla tümörlerde baş ağrısı ve diğer belirtiler daha sık ve gürültülü görülürken yavaş gelişen beyin tümörlerinde beyin adapte olarak tümöre yer açabilir bu taktirde çok büyük boyutlarda dahi baş ağrısı hastada görülmeyebilir.
Beyin tümörleri nasıl tedavi edilir?
Beyin tümörlerinin günümüzde pek çok tedavisi mevcut olmakla beraber ana başlıklar halinde özetlersek:
Birinci seçenek Cerrahi; Tümörün en hızlı ve en etkili bir şekilde vücuttan alınarak yok edilmesi ancak cerrahi ile gerçekleştirilebilir.
İkinci başvurduğumuz yöntem Radyoterapi; Özellikle habis beyin tümörlerinde cerrahi sonrası ek tedavi olarak uygulanır.
Üçüncü yöntem ise Kemoterapi; Yine habis beyin tümörlerinde cerrahi tedaviye ek olarak radyoterapi ile birlikte yapılır.
Beyin Tümörü Belirtileri - Yorumlar
Yapılan Yorumlar
BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler
Masa başı çalışanların kabusu: Karpal tünel 30 Haziran 2013
Tip 1 diyabet tedavisi için umut ışığı 27 Haziran 2013
Suyun 7 harikası 25 Haziran 2013
Mide şişkinliğini gideren 13 besin 19 Haziran 2013
SOSYAL MEDYADA BİZSitemizin sosyal medya hesapları
ÖNE ÇIKAN KATEGORİLER
FACEBOOK'TA BİZ
Hoşgeldiniz
kelebek.gen.tr – kelebek mirc - Tüm Hakları Saklıdır