Kahkaha

Bayıldım

Cool

Kızgın

Mahcup

Öğretici

Şaşkın

Suskun

Tatlı

Üzgün

Süper

Böcek Alerjisi

Ana Sayfa » Sağlık » Alerji » Böcek Alerjisi
Böcek Alerjisi

Bal arısı, yabanî arı ve eşekarısı sokmalarına karşı alerjik olan kişiler sokulmamak için tedbir alabilirler mi ?
Evet. Önceden alınacak bazı tedbirlerle böyle sokma imkânları kısmen önlenebilir:
a.Her nevi yiyecek maddesi bu böcekleri cezbedebilir. Dışarıda yemek pişirmek veya yemek, ev hayvanlarına dışarıda yiyecek vermek, açık bırakılan çöp tenekeleri, bir çocuğun yemekte olduğu tatlılardan döküntüler bu gibi böcekleri cezbedebilir. Yemekler yeninceye kadar örtülü tutulmasıyla, çöplüklerin son derece te­miz tutulmasıyla, çöp tenekelerinin ve ev dışındaki dinlenme yer­lerinin devamlı püskürtme ilâçlarla ilaçlamak bu gibi böcekle­ri uzaklaştırır
b.Bahçelerde elektrikli bahçe kırpma makasları, traktörler, mo­torlu biçme makineleri kullanılmamalıdır.
c.Parfümler, saç spreyleri, saç losyonları, güneş losyonları ve baş­ka birçok kozmetik böcekleri cezp ettiklerinden bunların kulla­nılmasından kaçınılmalıdır. Böceklerin kapılabileceği bol giysi­ler, parlak renkler, çiçekli kumaşlar ve siyah renkli elbiselerden kaçınılmalıdır. Beyaz, yeşil ve hâki renkleri ne arı türlerini cezbeder ne de sinirlendirir.
d.Sert toprak veya kumluk yerler dışında daima ayakkabı kul­lanılmalıdır.
e.Sağduyu sahibi olunduğu zamanlar bazı sokmalar önlenebilinir. Kolların sallanması arıları kaçırmayacağından bu hareket­ten kaçınılması ve arıları çekebilecek başka hareketler de ya­pılmaması gereklidir. Bütün anî hareketler arıların saldırısını artırabilir. Her zaman etrafa bakınmak ve dikkatli olmak da bir­çok sokulma vakasını önleyebilir.

Böcek sokmalarına karşı hassas olan kimseler başka ne gibi tedbir­ler alabilirler ?
Bu gibiler dışarıda bulundukları.zamanlar yanlarında daima içe­risinde enjeksiyon için epinephrine, antihistemin tabletleri ve kan akıntısını durdurmak için kola veya bacağa sarılan sıkı bir sargı bulunan bir ilâç takım çantası bulundurmaları gereklidir. Bir sokma olayı meydana geldiği zaman bu ilâçlardan gerekenler der­hal kullanılmalı ve bir doktora başvurulmalıdır.

Böcek sokmalarına alerjik olanlar profilaktik yoldan tedaviye tâbi tutulabilirler mi ?
Evet. Bu gibiler böceklerin özleriyle teste tâbi tutulabilirler ve alı­nan sonuca göre gerekli özle hazırlanacak ilâçla (hyposensitize) tedavi edileceklerdir.

Böcek Alerjisi - Yorumlar

YORUMLARINIZI PAYLAŞIN

 

Yapılan Yorumlar

Boz_Bey16 Haziran 2009

Böcekler ..

BaRBaR16 Haziran 2009

Ev işi konusunda dünyanın en iyisi olduğumu söyleye­mem. Gerçekten ev tozu böceği konusu evdeki toz mikta­rını azaltmaya çalışmamı gerektirecek kadar önemli mi?
Alerjili pek çok insan için evet, ancak toz almak çözümün yalmzca bir bölümüdür. Ev tozu böceği alerjisi bu ülkede en sık görülen alerji türüdür ve tüm astımlıların yaklaşık % 80′ini etkiler. Kalıcı alerjik nezle ve egzamalı insanları da et­kiler. Ancak evinizdeki ev tozu böceklerini ortadan kaldır­mak için para, zaman ve çaba harcamadan önce, gerçekten onlara karşı bir alerjiniz olup olmadığım anlamalısınız. Eğer değilseniz, onlardan kurtulmak için uğraşmamza gerek yok­tur. Bu konu ile ilgili doktorunuz bir cilt testi yapabilir.

Ev tozu kumaş lifleri, gıda maddeleri, insan ve hayvanla­rın cilt döküntüleri ve kılları ile gözle görülemeyecek kadar küçük milyonlarca yaraüktan oluşur. Bu yaratıklardan en sık görüleni ev tozu böceğidir. Latince adı Dermatop-hagoides pteronyssinus olan ev tozu böceği, tozun içindeki cilt artıklarından beslenir.

Ev tozu böceği sayısı sonbahar ve kış süresince biraz da­ha yüksek olma eğilimi göstermekle beraber yıl boyunca pek değişmez. Böceklerin en sevdiği şartlar 25 °C sıcaklık ve % 80 nem oranına sahip ılık ve nemli ortamlardır (merkezi ısıtma düzeneğine sahip evlerin çoğu bu şartları taşır), ancak daha düşük ısılı ve kuru yerlerde de yaşayabilirler. Ev tozu böce­ği soğuk ülkelerde ve yüksek rakımlarda çok nadir görülür ve bu tür bölgelerde astım, egzama ve alerjik nezleye neden olma ihtimali çok düşüktür. Bu nedenle ev tozu böceğine karşı alerjisi olan çocuklar yüksek rakımlı bölgelere gittikle­rinde sorunları büyük ölçüde düzelir.

Hepimizin dağlara taşınması mümkün olmadığına göre evlerimizdeki ev tozu böceği miktanm azaltmak için neler yapabiliriz? Öncelikle ev tozu böceğinin yaşadığı yerlere bakmalıyız. Bunlar yataklar, yastıklar, halılar, perdeler ve tüylü oyuncaklardır. İkinci olarak böceğinin hangi kısmının alerjiye neden olduğunu saptamalıyız. Genellikle böceğin kendisi değil atıkları alerjen etki gösterir. Bunun anlamı, tüm böcekleri öldürsek bile atıklarım tamamen temizlemeden alerji sorunu çözülmez. Üçüncüsü, böcek alerjeninin nasıl alerjiye neden olduğunu bulmalıyız. Yalmzca akciğerlerimiz, burun boşluğumuz veya cildimiz alerje-’*’: karşılaştığında belirtiler ortaya çıkar. Eğer alerjenle aramıza bir bariyer ko-yabilirsek, belirtilerden kurtuluruz.

BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler

Siğil deyip geçmeyin

Siğil deyip geçmeyin 04 Ocak 2010

Allerjik nezle rinit

Allerjik nezle rinit 28 Aralık 2009

Alerji tüm yönleriyle

Alerji tüm yönleriyle 28 Aralık 2009

SOSYAL MEDYADA BİZSitemizin sosyal medya hesapları

RASTGELE İÇERİKLER

Web Sohbet Güncellendi DOĞRUDUR Kanserde tamamlayıcı tıp ne kadar etkili? iktisat BİR BEN SANA KAVUŞMADIM İLETİŞİM SANATLARI Nur Fettahoğlu

FACEBOOK'TA BİZ

Hoşgeldiniz

kelebek.gen.tr – kelebek mirc - Tüm Hakları Saklıdır