Online suç dünyasına detaylı bir bakış atarak modern dijital suçluların gerçek gücünü keşfediyoruz.
Online suçluların nasıl çalıştıklarını hiç merak ettiniz mi? Nasıl ve neden bilgi çalıyorlar? İnceleme imkânı bulduğumuz özel bir raporda, kişisel veri hırsızlığında suçluların nasıl çalıştığına dair son derece ayrıntılı bir bakış sunuluyor.
Bu dosyadaki amacımız, özellikle aktif internet kullanıcılarının baş belası bu suçluların nasıl çalıştıklarını anlamak. Bu sayede tam olarak ne tür bilgilerin peşinde olduklarını ve bunun kamuoyu için ne derece bir tehdit oluşturduğunu açığa çıkarmak. Suçun arkasındaki güdüm ve doğru savunma arayışı anlamında, bu yazımızda söz konusu tehditlerle ilgili olarak daha derin bir anlayışa sahip olmanıza yardım etmeye çalışacağız.
Bu dosyada temel aldığımız ?Zeus Açığa Çıkıyor? isimli raporu hazırlayan güvenlik firmasının adı PrevX. Rapor, internette bulunan bir bilgisayardan kopyalanan verinin analizini içeriyor. Bu bilgisayar, PrevX tarafından ?Q6? olarak adlandırılan bir hack?lenmiş bilgisayarlar ağı için veritabanı görevi yürütüyordu. Bu ağ (daha doğrusu botnet) dâhilinde yer alan 37 binden fazla virüslü PC, suçlular tarafından amaçları doğrultusunda kullanılıyordu. Bu botnet, PrevX?in kopyasını elde ettiği tarihe kadar en az 30 GB?lik çalıntı bilgi üretmiş. Bu bilgi yığınının ne derece büyük olduğuna dair ipucu vermek gerekirse; Tolstoy?un Savaş ve Barış kitabının 100 adet dijital kopyasını indirdiğinizi düşünün. Bu yolla elinize geçecek olan devasa bilgi miktarı bile, bu botnet tarafından çalınan veri miktarının sadece yüzde birine denk geliyor.