Birçok kişinin kırışıklık tedavisinde en çok tercih ettiği yöntem olan botox, estetik amacıyla da son yıllarda yaygın olmasına karşın, yanlış bilinen birçok noktası var.
Botox, zamanla yüzde oluşan derin ve yeni başlamış mimik kırışıklıklarında, çizgilerde uygulanan cerrahi olmayan bir uygulamadır. Clostridum Botulinum adlı bakteriden üretilen doğal, saflaştırılmış bir proteinin kırışıklığa yol açan kaslara çok ince uçlu bir enjektör iğnesi ile düşük dozlarda verilmesiyle uygulanır.
Botox Sadece Kozmetik Amaçlı Bir İlaç mıdır?
İlacın ilk kullanım alanı estetik değildir. Pek çok nörolojik hastalık, serebral palsi, göz tikleri ve şaşılıkta kullanılmıştır, kullanılmaya devam edilmektedir. Bu uygulamalar esnasında fark edilmiştir ki; kaş arasında ve göz çevresindeki kırışıklıklar yok olmuştur. Bunun üzerine araştırmalar yapılarak estetik ve kozmetik alanlarda kullanımı başlamış ve alınan sonuçların son derece iyi olmasından dolayı yaygınlaşmıştır.
Botox Felç mi Eder?
Enjekte edilen kasta sinir hücreleri aracılığıyla kasılma emri veren iletiyi geçici süre durdurmaktır. Yani felç eder bilgisi yanlıştır. Uygulanması son derece basittir. 5 dakika içerisinde yapılır. Etkisi ise 1 haftada tam olarak görülür. İlk uygulamada süresi 4 ay iken daha sonraki uygulamalarda süre 6 ay olur. Kırışıklığa yol açan kaslara serum fizyolojik ile seyreltilerek enjekte edilmektedir, enjeksiyondan sonra kas içinde yayılarak dağılır.
Uygulama alanları alın, kaş arası, göz çevresindeki kazayağı dediğimiz çizgiler, üst dudak ve boyundaki çizgilerdir. Aynı zamanda koltuk altı, el ve ayak terleme probleminde de tedavi maksatlı uygulamalar yapılabilir.
Donuk ve İfadesiz Bir Görüntüye Neden Olur mu?
Donuk surat ifadesi ise yanlış bilinen bir duyumdur. Bu hastanın isteği ve hekimin arasındaki diyaloğa bağlıdır. Her insanın beklentisi ve doktorun kabiliyeti farklıdır. Örneğin bir hasta kaş çatmaktan memnun değilken bir diğeri işi ya da çevresi gereği bu mimiğin kalmasını isteyebilir. Ya da biri için kaz ayaklarının yok olması bir diğeri kaşlarının kalmasını isteyebilir. Önemli olan hastanın isteği ve doktorun bunun bilincinde olarak uygulamayı ve dozu doğal görünümü bozmadan ayarlamasıdır.
Botox Yapıldığı Belli Olur mu?
Botox uygulamasını yaptıranlar genellikle anlaşılmasını istemezler. Bu yüzden doğal teknikler gelişmiştir. Dozları düşük tutup bir yere enjekte etmektense birkaç kasa azar azar enjekte ederek hem doğal görüntüyü koruyup hem de kırışıklıkların yok olmasını sağlayabiliyoruz. Siz de yaptırmayı planlıyor ve belli olmasından endişe ediyorsanız, kaşlarınızın çok kalkmasını istemezseniz sonuç tam istediğiniz gibi olacaktır
Botox’un Yeni Kırışıklıklara Neden Olduğu Doğru mu?
Botox’un bazı kırışıklıkları yok edip başka yerlerde yeni kırışıklara neden olduğu söylenmekte. Olan ise; yatay çizgiler yok olduğundan dikey çizgilerin göze çarpmasından ibarettir. Yani yeni olduğu söylenen kırışıklıklar zaten var olan fakat diğer çizgiler daha derin olduğu için göze batmayan çizgilerdir. Bir de hastanın isteğine bağlı olarak yapılan kaş kaldırma işleminde uygulandığında alın çizgileri oluşabilir. Bunun haricinde yeni kırışıklıklara neden olduğu bilgisi yanlıştır.
Yan Etkileri Var mı?
Botox un bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Etkisi sadece uygulama bölgesiyle sınırlıdır, 24 saat içerisinde vücuttan atılır ve en önemlisi maksimum etkisi yani kaslardaki gevşeklik 6 aydır. Uygulama anında iğneye bağlı kızarıklıklar ise gündelik hayatta kullandığımız makyaj malzemeleriyle kolayca kapatılabilir. Etkisi geçtikten sonra yeniletmenizde hiçbir sakınca yoktur ve herhangi bir sınırlama olmaksızın ömür boyu kullanabilirsiniz.
Dudak ve Yüz Dolgunlaştırmada Kullanılır mı?
Botox’un işlevi kas hareketlerini zayıflatmak olduğundan dolgu maddeleriyle kıyaslamak yanlış olacaktır. Dudak üzerindeki ince çizgilerde kullanılmakta ancak dolgu maddesi gibi dudak ya da yüz dolgunlaştırmakta kullanılmamaktadır. Yani botox insanı şişirir demek tamamen yanlıştır.
Sahte Botox Var mı?
Botox’la ilgili en önemli konulardan biri de botox’un belli bir kalitesi ve dozunun olmasıdır. Piyasada bazı Uzakdoğu ürünü kopya ilaçlar olduğunu ve bunların çok ucuza yapıldığını duymakla beraber bu ürünleri doktorların kullandığını düşünmüyorum. Her ne kadar basit bir işlem gibi görünse de botox uygulayabilmek için muhakkak anatomi bilgisi gerekmektedir. Sadece ve sadece bu işin uzmanı olan doktorlar tarafından uygulanmalıdır.
Kremlerin Botox Etkisi Doğru mu?
Son dönemde botox etkisine sahip olduğu söylenen pek çok krem ve benzeri ürün görmekteyiz. Nitekim botox kesinlikle kremlere katılabilecek ve yüze sürülerek etki edecek bir madde değildir. Kaslara enjekte edilmelidir, oysa kremler tamamen cilt yüzeyine uygulanırlar, dolayısıyla sadece yüzeysel ince cilt kırışıklıklarında etkili olabilirler. Botox ise dinamik kaslara bağlı derin kırışıklarda etkilidir. Bunlarda alındaki, göz çevresindeki, dudak ve boyundaki kırışıklıklardır. Kısaca söylemek gerekirse hiçbir krem botox’un etkisini sağlayamaz.
Bağımlılık Yapar mı?
Tüm bunlara ek olarak botox’un insanların üzerinde son derece olumlu etkileri vardır. İnsanlar uygulamanın ardından yavaş yavaş kırışıklıklarının yok olduğunu, sinirlenseler de kaşlarını çatamadıklarını fark ederler. Ve sonuçta çok daha iyi hissederler ve sürekli yaptırmakta hiçbir sakınca olmadığından 6 ayda bir yenilemektedirler.
Botox’la İlgili Yanlış Bilinenler
Botox Yılan Zehridir
Botox bakteriden elde edilen sıradan denebilecek bir ilaç. Neredeyse bütün antibiyotikler aynı yöntem ile elde ediliyorlar ve hepsi bakterilerin kendilerini korumak için salgıladıkları maddeler. Yılanlar ile bir alakası yoktur.
Botox Felç Yapar
Felç ile bir kasın hareket yeteneğini sonsuza kadar kaybetmesini ifade ediyorsak yanlış. Botox verilen kaslar dört ilâ altı ay arasında sinirlerden uyarı alamaz ve hareketsiz kalır. Daha sonra hiçbir şey olmamış gibi eski hareketlerine devam ederler.
Botox İfadesiz Bir Yüz Yapar
Botox büyük ölçüde alında uygulanıyor. Buradaki hareketsizlik de sadece kaşlarınızı çatmanıza engel olur ki bu sadece ifadenizi yumuşatır. Karakter rolleri oynayan bir aktör ya da aktris değilseniz ifadenizdeki bu değişiklik kimseyi rahatsız etmez.
Botox Sadece Güzellik Amacıyla Kullanılan Kozmetik Bir İlaçtır
Çok yanlış. Botox yıllarca felçli hastaların tedavisinde kullanıldı. Estetik amaçlar ile kullanılması çok yeni. Türkiye’de kullanılan ilaç miktarının hâlâ % 70’i gerçek hastalara kullanılıyor.
Botox Bir Dolgu Maddesi Gibi Dudakları, Yüzü Şişiriyor
Botox verilen bir bölge şişmez. Botox dolgu maddesi değildir. Dolgu maddeleri ayrı bir gruba giriyorlar.
Botox Doğal Değil ve Sağlığa Zararlı
Bilinen hiçbir yan etkisi ve zararı yok. Aspirin ne kadar doğal değilse, botox da o kadar değil. Ya da yılan zehri doğal olmasına karşın bir insanı öldürebilir. Her doğal iyi, her doğal olmayan kötüdür denemez.
Botox Yaptıranlar Şeytan Gibi Görünüyor
Bu da tamamen ilacı veren kişiye bağlı. Botox kaşları kaldırabilir ama bu kontrollü bir şekilde olur. Tamamen doktorun elindedir.
Botox hakkında bilinmesi gerekenler - Yorumlar
Yapılan Yorumlar
BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler
Yürüyüş erkeklerin hayatını kurtarıyor 28 Mayıs 2011
Ayak kokusu ve Ter kokusu için yoğurt 27 Temmuz 2010
Mutfak bezleri hastalıklara davetiye çıkarıyor 27 Temmuz 2010
Vücut geliştirme yöntemleri 27 Temmuz 2010
SOSYAL MEDYADA BİZSitemizin sosyal medya hesapları
ÖNE ÇIKAN KATEGORİLER
FACEBOOK'TA BİZ
Hoşgeldiniz
kelebek.gen.tr – kelebek mirc - Tüm Hakları Saklıdır