Kahkaha

Bayıldım

Cool

Kızgın

Mahcup

Öğretici

Şaşkın

Suskun

Tatlı

Üzgün

Süper

Bulutlar nasıl oluşur?

Ana Sayfa » Serbest » Biliyor musunuz? » Bulutlar nasıl oluşur?
Bulutlar nasıl oluşur?

Hiçbir bulut diğeri ile şekil ve hacim olarak aynı değildir. Çünkü oluşumlarına etki eden hava akımları, sıcaklık, basınç, havadaki toz miktarı v.b. gibi o kadar çok etken vardır ki, çok değişken olan atmosferde iki yerde bütün bu şartları eşit olarak sağlamak mümkün değildir.

Isınan yeryüzünden buharlaşan su, havadan hafif minik su buharları şeklinde doğruca gökyüzüne yükselir. Belirli bir yükseklikte basınç azaldığı, hava da soğuduğu için minik su damlacıkları haline geçerler ve bulutları oluştururlar. Başlangıçta bu damlalar o kadar küçüktür ki, çapları birkaç mikrometredir. (İnsan saçı 100 mikrometredir.) Ortalama bir yağmur damlasının oluşabilmesi için bunlardan milyonlarcasının birleşmesi gerekir.

Bulutların bu kadar ağırlığa rağmen gökyüzünde asılı kalabilmelerinin sebebi bu damlacıkların çok küçük olmalarıdır. Her ne kadar bir kilometre çapındaki bir bulutta en azından 1.000 ton su varsa da bu hacimdeki hava 1.000.000 tondur, yani bin kez daha ağırdır. Bu nedenle de bulutlar içerlerindeki yağmur taneleri iyice oluşup, ağırlaşıp yere düşene kadar tepemizde gezinip dururlar. Aslında yağmur yağarken yağmur damlası oluşma işlemi devam ettiğinden bulut içindeki suyu boşaltıp bir anda kaybolmaz.

Bulutun oluşumunda başlangıçta oluşan su damlacıkları o kadar küçüktür ki, üzerlerine gelen ışıkları doğrudan yansıtırlar ve bu tip bulutlar pamuk gibi beyaz görünürler. Su damlacıkları birleşip büyüdükçe, yani kalınlaştıkça ışığı daha az yansıtırlar, bu nedenle de yağmur bulutları daha koyu, gri hatta siyaha yakın renkte görünür. Gittikçe büyüyerek ağırlaşan bu damlalar bulutun altında toplandığından, bu tip bulutların tabanları üst taraflarına nazaran daha koyu renktedirler.

Havadaki sıcaklık yatay olarak genellikle aynıdır. Bu nedenle havanın içine suyu alabileceği yükseklik yatay olarak hemen hemen aynı olduğundan bulutların altları daha düzdür. Bulutun ortası ile üst kenarı arasındaki ısı farklı olduğu ve üst tarafında su damlası oluşumu devam ettiği için üst taraflar kıvrımlıdır.

Bulutlar şekillerine ve yüksekliklerine göre sınıflandırılırlar. Genelde üç ana grupta toplanırlar. Bu sınıflandırmaya göre, ince, tutam tutam, ufak bulutlara ?sirüs?, kümeler halinde olanlara ?kümülüs?, ufukta tabaka halinde görünenlere de ?stratus? deniliyor. Ayrıca iki tane de yükseklik kategorisi var. Bulutun tabanı yerden 2.000 – 6.000 metre yükseklikte ise ön ismi ?alto?, 6.000 metreden daha yükseklikte ise de ?sirro? oluyor. Yağmur bulutlarına da diğerlerinden ayırmak için ?nimbo, nimbus? gibi isimler ekleniyor.

Bulutlar nasıl oluşur? - Yorumlar

YORUMLARINIZI PAYLAŞIN

 

Yapılan Yorumlar

DewiLKinG24 Aralık 2009

GErçekten çok iLginçmiş.küçükLüğümden beri merak etmişimdir öğrenmek bu güneymiş :) TşkrLer payLaşımın ve biLgiLendirme için.

FBI24 Aralık 2009

Bulutların oluşumu gerçekten tuhaftır.. Bir bulutun oluşması için bi sürü etki lazım.. Daha önce meraktan araştırmıştım.. Tabi gençtik o zamanlar :)

BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler

1 Nisan şakası

1 Nisan şakası 08 Ocak 2011

Yağmur Nasıl Yağar?

Yağmur Nasıl Yağar? 03 Kasım 2010

SOSYAL MEDYADA BİZSitemizin sosyal medya hesapları

RASTGELE İÇERİKLER

Web Sohbet Güncellendi Hipertansiyonu olanlar Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu Tek Ben miyim ? Yalnızca öptüm, başka nedeni yok ESTİN VE GEÇTİN SEN BİRTANESİN Yokluğumun Resmi

FACEBOOK'TA BİZ

Hoşgeldiniz

kelebek.gen.tr – kelebek mirc - Tüm Hakları Saklıdır