Çay hem bir bitkinin, hem de bu bitkinin kurutulmuş yaprakları haşlanarak hazırlanan bir içeceğin adıdır . Çay bitkisi kendi haline bırakıldığında küçük bir ağaç kadar boylanabilir .Ama yapraklarının kolay toplanabilmesi için sürekli budanarak bir çalı boyunda kalması sağlanır . Genellikle yalnızca her dalın tepesindeki tomurcuk ile onun altındaki iki körpe yaprak toplanır . Daha sonra bu yapraklar birkaç aşamalı bir kurutma işleminden geçirilir . Dünyanın pek çok yerinde çay yetiştirilir . Çay en iyi yüksekçe yerlerde yetişir . Hindistan, Çin, Sri Lanka, Japonya ve Türkiye önde gelen çay üreticisi ülkelerdir. Çay bitkisinin yapraklarından ilk kez bir içecek hazırlayanlar Çinliler’dir. Çay daha sonra Asya’daki öbür ülkelere yayıldı; 17 .yüzyılda da Avrupa’ya getirildi. Çay eskiden Çin ve Rusya’da tuğla gibi bloklar halinde satılırdı. Bazen bu çay blokları para yerine de kullanılırdı. Japonya’da çay özel bir törenle içilir. İngiltere’de de geleneksel bir içecektir .