İngiltere’deki Bristol Üniversitesi ile Avustralya’da bulunan Queensland Tıbbi Araştırma Enstitüsünden bilim adamları, 1930’larda 4 bin 374 İngiliz çocuğu üzerinde yapılan bir araştırmanın izini sürdüler.
Çocuklukta fazla miktarda süt ürünü tüketiminin yaşamı uzatabileceği bildirildi.
Bilim adamları, çocukken yüksek miktarda süt ürünleri tüketen ve kalsiyum alanların, felçten ve diğer ölüm nedenlerinden korunduğunu belirledi.
Sonuçları Heart dergisinde yayımlanan araştırmada, ailelerin beslenme düzenleri incelendi ve ağırlıklı olarak süt olmak üzere hem süt ürünlerinin, hem de kalsiyumun fazla miktarda tüketilmesinin ölüm oranını dörtte bir oranında azalttığı gözlemlendi.
Okul çağındaki çocuklara daha çok süt verilmesi yönündeki uygulamayı destekler nitelikte olan bu araştırma ayrıca, çocukken günde en az 400 miligram kalsiyum alımının, felç geçirip ölme olasılığını yüzde 60 oranına kadar azaltabileceğini ortaya koydu.
Günde 200 mililitre süt, bir kase yoğurt ve küçük bir parça peynirin, çoğu insanın günlük kalsiyum ihtiyacını karşıladığı biliniyor.
(AA)