Kahkaha

Bayıldım

Cool

Kızgın

Mahcup

Öğretici

Şaşkın

Suskun

Tatlı

Üzgün

Süper

Diabet (şeker hastalığı)

Ana Sayfa » Sağlık » Diabet (şeker hastalığı)
Diabet (şeker hastalığı)

Halk arasında şeker hastalığı adıy­la bilinen ?diabet? aşırı susama, idrar­da artış, idrarda şeker olması ve hızlı kilo kaybı ile ortaya çıkar. Dünya Sağ­lık Örgütü (VVHO)?nün tespit ettiği il­kelere göre, etlerin yağı ile tereyağına dikkat etmek, süt, yoğurt ve pey­nirin yağsızını kullanmak gerekir. Ay­rıca tuza da dikkat edilmelidir.

Diabette, kan şekerini yükselten gıdalardan uzak durmak esastır. Bu da glisemik endeksi düşük olan yiye­cekleri tercih etmek gerektiği anla­mına gelir.

Bütün dünyada şeker hastalığı çok yaygındır ve giderek de yay­gınlaşmaktadır. 1900 yılında ABD nüfusunun % Tinden daha azı şeker hastasıyken 2000 yılında bu oran % 8?e fırlamıştır. Ülkemiz­de ise yaklaşık 1 milyon 250 bin kişi şeker hastasıdır.

Şeker hastalığı riski yaş ilerle­dikçe ve şişmanladıkça artmaktadır. Kiko  alımı önlenebildiğinde diabet vakalarının yarıdan fazlasının orta­dan kalkacağı düşünülmektedir.

Şeker hastalığının tedavisinde ve korunmada diyet esastır. Diyette enerjinin çoğunu sağlayan karbon­hidratlar (tam ekmek, bulgur, esmer pirinç gibi), kasları oluşturan ve bir miktar enerji veren proteinler (et, balık, süt gibi) depo edilen ve daha sonra enerji olarak kullanılan yağlar bulunmalıdır. Ayrıca;

İyi dengelenmiş yiyecekler yenmelidir.
Öğünler az ve sık olmalıdır.
Lifli besinlere (kabuklu ve kepekli) ağırlık verilmelidir.
Beyaz şekerden mutlaka uzak durmalıdır.
Hayvansal yağ ve tuz azaltılmalıdır

Diabet (şeker hastalığı) - Yorumlar

YORUMLARINIZI PAYLAŞIN

 

Yapılan Yorumlar

Boz_Bey16 Haziran 2009

Diabet, vücudunuzunda pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insulin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumun da gelişen ve ömür boyu süren bir hastalıktır. Sonuç olarak kişi, yediği besinlerden kana geçen şekeri yani glukozu kullanamaz ve kan şekeri yükselir (hiperglisemi).

Yediğimiz besinlerin özellikle karbonhidrat içeren besinlerin çoğu vücutta enerji için kullanılmak üzere glukoza dönüştürülür. Midenin arka yüzeyinde yerleşik bir organ olan pankreas, kaslarımızın ve diğer dokuların kandan glukozu alıp enerji olarak kullanmalarını sağlayan “insülin” adı verilen bir hormon üretir. Besinlerle kana geçen glukoz, insülin hormonu aracılığı ile hücrelere girer. Hücreler glukozu yakıt olarak kullanır . Eğer glukoz miktarı vücudun yakıt ihtiyacından fazla ise karaçiğerde (şeker deposu=glikojen), yağ dokusunda depolanır.

Diabeti olmayan bir birey kan şekeri düzeyi açlık halinde 120 mg/dl, tokluk halinde (yemeğe başladıktan iki saat sonra) 140 mg/dl’nin üstüne çıkmaz. Açlıkta veya toklukta ölçülen kan şekeri düzeyinin bu değerlerin üstünde olması Diabetin varlığını gösterir.

Bir kişinin Diabetli olup olmadığı Açlık Kan Şekeri (AKŞ) ölçümü veya Oral Glikoz Tolerans Testi (OGTT) yapılarak saptanır. AKŞ ölçümü 100-125 mg/dl olması gizli şeker (pre-Diabet) sinyalidir. AKŞ ölçüm sonucunun 126 mg/dl veya daha fazla olması Diabetin varlığını gösterir.

OGTT’de glikozdan zengin sıvı aldıktan 2 saat sonraki kan şekeri değeri önemlidir. İkinci saat kan şekeri ölçümü 140-199 mg/dl ise gizli şeker, 200 mg/dl veya daha yüksek ise Diabet tanısı konulur.

FBI16 Haziran 2009

Şeker hastalığı yanılmıyorsam kalıtsal bi hastalık olabiliyordu.. anneden bebege geçebilecek irsi bi hastalık.. kötü bi hastalık ya.. şekersiz yiyecekler yemek.. hayatın her tütlü tatlı besininden mahrum kalıyosun.. tedavisi var allahtan.. şeker hastası olanlara acil şifalar dilerim.. Bu yazının paylaşımı içinde tşk ederim..

BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler

Suyun 7 harikası

Suyun 7 harikası 25 Haziran 2013

SOSYAL MEDYADA BİZSitemizin sosyal medya hesapları

RASTGELE İÇERİKLER

Web Sohbet Güncellendi Fable 3 Tüp bebek yöntemi ile ilgili bilgiler ADIMI UNUT Toyotanın hibrit Priusları Japonyada güneş istasyonlarına kavuşuyor Bağışıklık sistemine güç katan meyveler Kadınları Mutlu Etmenin Yolları

FACEBOOK'TA BİZ

Hoşgeldiniz

kelebek.gen.tr – kelebek mirc - Tüm Hakları Saklıdır