Kahkaha

Bayıldım

Cool

Kızgın

Mahcup

Öğretici

Şaşkın

Suskun

Tatlı

Üzgün

Süper

Erken menepoz, güçsüz kemiğin habercisi

Ana Sayfa » Sağlık » Genel Sağlık Bilgisi » Erken menepoz, güçsüz kemiğin habercisi
Erken menepoz, güçsüz kemiğin habercisi

Uzmanlar, erken menopoza girmenin Osteoporoz hastalığının habercisi olabileceğini açıkladı. Bu hastalık kemiklerin güçsüz ve kırılganlığının artmasına neden oluyor.

Uzmanlar, Osteoporoz hastalığına yakalanmamak için süt ve süt ürünlerinin bol miktarda tüketilmesi uyarılarında bulundu.

Bartın Sağlık Müdürü Dr. Osman Nacaroğlu, osteoporoz hastalığının önemli bir hastalık olduğunu ve önlem alınmadığı zaman kemiklerin kırılma noktasına kadar gelebileceğini söyledi. Dr. Nacaroğlu, “Osteoporoz, kemiklerin daha gözenekli ve giderek daha güçsüz ve kırılgan olmasına yol açan bir hastalıktır . Sağlıklı kemik yoğun ve güçlüdür ve büyük miktarda basınca dayanabilir.

Ancak, osteoporoz geliştiğinde, kemikler incelir ve kırılgan bir hal alır ki bu, kemiklerin kırılma olasılığını arttırır. Vücudumuzda bir taraftan yaşlı kemiklerin yıkımı olurken diğer taraftan yeni kemiklerin oluşturulduğu bir denge söz konusudur. Bu dengede, kemik yıkımının çok fazla olması yada yenilenmenin yeterli olmamasına bağlı oluşan dengesizlik, osteoporoza neden olur. Bu dengesizliğe katkıda bulunan en önemli etken menopozdur. 30’lu yaşların ortalarına kadar, çoğu kadın kaybettiğinden daha fazla kemik kazanır.

Daha sonra, bu denge genellikle değişir ve kaybedilen kemik miktarı ile yerine konan kemik miktarı aşağı yukarı eşit olur. Ancak, menopoz sırasında hormonsal değişiklikler, yani östrojen düzeylerinin azalması kemik kaybını hızlandırır. Bu kemik kaybı ciddi bir düzeye ulaştığında, o kişide osteoporoz gelişmektedir. Erken evrede osteoporoz, fark edilebilecek nitelikte çok az fiziksel değişikliğe yol açar.

Ancak, hastalık ilerledikçe özellikle omurga, el bilekleri ve kalça kemiklerinde basit travmalarla kırıklar oluşabilir. Kemik kaybı kişide ağrılara, boy kısalmasına, hareket kısıtlılığına yada omurganın eğrilmesine yol açabilir. Bu fiziksel belirtiler kişinin kendine güveninin ve gücünün azalmasına neden olabilir. Aynı zamanda, sağlıklı, aktif bir yaşam sürdürme yeteneğini de kaybederek, kişinin başka birisine bağımlı kalma durumu meydana gelebilir” dedi.

EN ÇOK RİSK ALTINDA OLANLAR

Osteoropoz hastalığına yakalanma riski en yüksek olanların menopoz dönemindeki kadınlar olduğu açıklandı. Dr. Osman Nacaroğlu, “En çok risk altında olanlar menopoz dönemindeki kadınlardır. Menopoz genellikle yaklaşık 50 yaşında başlar, ancak her hangi bir nedenle yumurtalıkları alınmış kadınlarda daha erken yaşta da başlayabilir.

Menopoz sonrası dönemdeki kadınlar dışında risk altında olan başka gruplar da bulunmaktadır. Kemik kaybına en çok eğilimi olan kadınlar, ailesinde osteoporoz öyküsü olanlar, beyaz ırktan ve Asyalı kadınlar, ince, küçük kemik yapılı kadınlardır. Sigara, fazla alkol tüketimi, aşırı kafein içeren çay, kahve gibi içecekler, çok az kalsiyum alımı Küçük bir kaza sonucu geçirilmiş kemik kırığı, steroidler ve tiroit hormonu gibi belirli ilaçların kullanımı, erken menopoz hastalığa sebep olabilir.

Kemik yoğunluğu testini göz önünde bulundurun. Bu inceleme kemiklerinizin yoğunluğunu kesin bir şekilde ölçmek için en kolay yoldur ve özellikle erken dönemde, doktorunuzun hastalığa tanı koymasında yardımcı olabilir. İleride tekrarlanan incelmelerde, doktorunuzun kemik kaybı oranınızı izlemesinde de yardımcı olabilir. Çeşitli tipte kemik yoğunluğu testleri mevcuttur.

Bunlar güvenilir, ağrısız ve vücut bütünlüğünü bozmayan testlerdir. Aynı zamanda kısa süre alır ki bazıları sadece birkaç dakika sürer. Bu testi yaptırmak, doktorunuzun sizde osteoporoz olup olmadığını belirlemesine yardımcı olmak için en güvenilir yoldur. Eğer risk altında olduğunuzu düşünüyorsanız, kemik yoğunluğu testi yaptırmanız gerekip gerekmediğini doktorunuza sorunuz” dedi.

“BOL, BOL SÜT İÇİN”

Sağlık Müdürü Dr. Osman Nacaroğlu, süt ve süt ürünlerinin tüketilmesinin Osteoropoz hastalığına yakalanma riskini azalttığını söyledi. Dr. Nacaroğlu, “Gelecekte oluşabilecek kemik kaybını yavaşlatabilme yöntemleri konusunda doktorunuzla konuşun.

Kalsiyum alımı osteoporozda önem taşımakla birlikte, menopozdan sonra kalsiyum kemik kaybını tamamen önleyemez yada yeniden kemik yapımını sağlayamaz. O nedenle beslenmenizde kalsiyum içeren besinlere yer verilmesi gerekmektedir.. Kalsiyumu yeterince almak için de en fazla süt ve süt ürünlerinden yeterli miktarda almak gerekir. Kalsiyum tüketimi ve kemik yoğunluğu arasında sıkı bir ilişki vardır.

Özellikle 20’li yaşlara kadar alınan yeterli kalsiyum kemik yoğunluğu üzerinde çok büyük etkisi vardır. Bunun yanında her yaş grubundaki bireylerinde günlük 2 su bardağı süt yada süt ürünü tüketmesi gerekmektedir. D vitamini kalsiyumdan yararlanma sağladığından olabildiğice güneş ışığından ortalama 20 dakika yaralanmaya çalışılmalıdır.

Yine günlük beslenmede, balık,kuru baklagiller,badem,fındık fıstık vb. yağlı tohumlar ve yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesi önem taşımaktadır. Düzenli olarak yürümek, koşmak, spor yapmak ve hafif aerobik egzersizleri kemik gücünüzü arttırmakta yardımcı olabilir. Doktorunuzdan sizin gereksinimlerinizi karşılayacak bir egzersiz programı hazırlamakta yardımcı olmasını isteyiniz” dedi.

Dr. Osman Nacaroğlu, Osteoporoz tanısı konulduğunda andan itibaren verilen önerilere uyarak tedaviye başlamak ve doktor kontrolleri ile testleri zamanında yaptırmak gerektiğini de sözlerine ekledi.

 

iha

Erken menepoz, güçsüz kemiğin habercisi - Yorumlar

YORUMLARINIZI PAYLAŞIN

 

Yapılan Yorumlar

BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler

Suyun 7 harikası

Suyun 7 harikası 25 Haziran 2013

SOSYAL MEDYADA BİZSitemizin sosyal medya hesapları

RASTGELE İÇERİKLER

Web Sohbet Güncellendi Dünyanın ilk kendisini sulayan bitkisi Terazi burcu ve özellikleri Başarının sırrı yürektedir,kasada değil Vücudumuzdaki İlginç Sistem Mutluluk Reçetesi RADYO 81

FACEBOOK'TA BİZ

Hoşgeldiniz

kelebek.gen.tr – kelebek mirc - Tüm Hakları Saklıdır