(Viburnum opulus) Kırmızı renkli, nohut büyüklüğünde meyveler veren, 3 metreye kadar boylanabilen ve kartopu gibi toplu halde beyaz çiçekler açan bir ağaçtır. Demet halindeki beyaz çiçeklerinden dolayı “Kartopu Ağacı” olarak da bilinir. Yöresel olarak gildar, gilaboru, giligili, gilabolu, dağdağan gibi farklı isimlerle de anılır. Özellikle Türkiye’de Kayseri ve civarında yetişir. Reçine, tanen, organik asitler, saponin, arbutin, şekerler, acı madde ve C vitamini içerir. Mineraller açısından da zengindir.
Faydaları ve Tıbbi Etkileri: İdrar söktürür ve kabızlığı giderir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Sakinleştirici etkileri ile spazmları çözer ve uykusuzluğa iyi gelir. Adet sancılarını azaltır ve aşırı kanamaları önler. Böbreklerin çalışmasını arttırır ve böbrek taşlarını ve kumunu düşürmeye yardımcı olur. İdrar yolu hastalıkları ve prostata karşı faydalıdır. Yaşlanmanın etkilerini geciktirir.Gilaburu Nasıl Kullanılır? Gilaburu meyvesi taze olarak yenebileceği gibi suyu sıkılarak da tüketilebilir. Şekerle tatlandırılan meyve suyu böbrek taşlarına karşı faydalıdır. Ağacın gövde kabukları ve yaprakları da suda kaynatılarak çay hazırlanabilir.