Kahkaha

Bayıldım

Cool

Kızgın

Mahcup

Öğretici

Şaşkın

Suskun

Tatlı

Üzgün

Süper

Kebeleklerin Yaşam Süreci Hakkında

Ana Sayfa » Hayvanlar » Kebeleklerin Yaşam Süreci Hakkında
Kebeleklerin Yaşam Süreci Hakkında

Kelebekler dünyanın en narin uçan böcekleridir. Tüm böcekler gibi 6 eklemli bacakları, 3 kısımdan oluşan vücut bölümleri, bir çift anteni, petek gözleri ve dış iskeletleri vardır. 3 bölümden oluşan vücut parçaları sırasıyla baş, gövde/göğüs ve karındır. Karın kısmı kuyruk kısmını da içerir.

* Kelebekler dünyanın her yerinde bütün iklim tiplerinde yaşayabilirler. Bununla birlikte en fazla kelebek türü tropikal yağmur ormanlarında yaşar.

* Kelebeklerin yaklaşık 24.000 çeşidi vardır.

* Kelebek, kurbağa ve uğurböceği gibi başkalaşım geçiren canlılardandır. Yaşamına tırtıl olarak başlar.

* Tırtılların çok güçlü çeneleri vardır. Tırtıl yumurtadan çıktıktan sonra yapraklarla beslenerek kendini pupa evresine hazırlar.

* Tırtıl pupa evresinde kendi etrafına bir koza örer ve gelişimini bu kozanın içinde tamamlar.

* Gelişimini tamamlayan tırtıl, kozayı deler ve hepimizin ipek kanatlarını hayranlıkla izlediğimiz narin bir kelebek olarak dışarı çıkar.

* İpek üreticileri kozalar delinmeden önce onları işlemeye başlarlar. Bu durum milyonlarca kelebeğin daha dünyaya gelmeden ölmesi anlamına gelir.

* Kelebeklerin yaşam süresi 2-4 haftadır.

* İnsanların kelebeklere ihtiyacı vardır. İnsanların fark etmemesine rağmen aslında doğanın dengeli ve sağlıklı olabilmesi için kelebekler önemli görevler üstlenirler. Kelebeklerin üstlendikleri önemli rollere birkaç örnek vermek gerekirse şunları sayabiliriz:

* Yabani bitkilerin polenlerinin taşınmasına yardımcı olarak hem bitkinin çoğalmasını hem de o bitki ile beslenen hayvanların yiyecek bulmasını sağlar. Bu bitki grubu ile beslenen canlılara insanlar da dâhildir.

* Hassas bünyeleri en ufak ekolojik değişiklerden etkilendiklerinden, kelebekler ekolojinin sağlıklı olup olmadığının bir göstergesidir.

* Kelebeklerin tüm vücutları küçük ve ince duyu tüycükleri ile kaplıdır. Kelebeklerin 4 kanadı ve 6 bacağı gövdesine bağlıdır. Gövdede bacak ve kanatların hareketini sağlayan kaslar mevcuttur.

* Kelebekler iyi birer uçucudur. Hızlı uçanları saatte 48,2 km. hıza ulaşabilirler. Kelebekler yaşlandıkça renkleri solmaya başlar. Yavaş uçanları ise bu hızın altıda biri hızla uçar.

* Kelebekler sıvıları içerken içi boş tüpe benzeyen ve proboskis denilen hortumlarını kullanırlar. Bu hortum oldukça uzun ve esnek bir dil gibidir. Kelebekler sıvı içmedikleri zaman hortumları kıvrık bir şekilde kapalı durur. Buna karşılık, sıvı içerken hortumları açılır ve bizim kamışla meyve suyu içerken yaptığımız gibi meyve suyu yani bitki nektarı içerler.

* Kelebekler koku duyularını hem çiçek nektarı bulmak için, hem de erkek kelebeklerin salgıladıkları feremonları (kokuları) saptamak için kullanırlar.

* Pek çok kelebek kısa mesafelere göç ederler. Bazı kelebek türleriyse yüzlerce kilometre uzaklıktaki mesafelere göç edebilirler.

Kebeleklerin Yaşam Süreci Hakkında - Yorumlar

YORUMLARINIZI PAYLAŞIN

 

Yapılan Yorumlar

BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler

Yeni Kelebek Türleri

Yeni Kelebek Türleri 10 Kasım 2010

Kelebeğin Mucize Evrimi

Kelebeğin Mucize Evrimi 10 Kasım 2010

SOSYAL MEDYADA BİZSitemizin sosyal medya hesapları

RASTGELE İÇERİKLER

Web Sohbet Güncellendi SU ÇÜRÜDÜ Glokom hastalığı Bafra`daki esrar operasyonunda 10 tutuklama ATLANTİK YAZILIM BİLGİ İŞLEM LTD. ŞTİ. Arkadas Ne Demektir? Kadınlara Loğusalık Dönemi İçin Bakım Sırları

FACEBOOK'TA BİZ

Hoşgeldiniz

kelebek.gen.tr – kelebek mirc - Tüm Hakları Saklıdır