Kahkaha

Bayıldım

Cool

Kızgın

Mahcup

Öğretici

Şaşkın

Suskun

Tatlı

Üzgün

Süper

Kış aylarında çocukları bekleyen tehlikeler

Ana Sayfa » Sağlık » Kış aylarında çocukları bekleyen tehlikeler
Kış aylarında çocukları bekleyen tehlikeler

Kış aylarında özellikle çocuklarda yoğun olarak soğuk algınlığı görülür. Bunlar da gribal enfeksiyonlar ve nezledir.

Ancak yapılan en büyük hata bu ikisinin birbirleriyle karıştırılmasıdır. Gribal enfeksiyonlarda yüksek ateşe eşlik eden halsizlik, kırgınlık, genel durum bozukluğu olur. Çocuklarda kusma, karın ağrısı ve iştahsızlık ateşe eşlik edebilir. Aynı zamanda öksürük, burun akıntısı vardır. Nezlede ise daha çok hapşırık ve burun akıntısı vardır, çok yüksek ateş yoktur. Hastanın durumu çok kötü değildir. Bu ikisini birbirinden ayırmak gerekir.

Soğuk algınlığına yakalanmamak için dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden biri, el temizliği. Özellikle küçük bebek sahibi ailelerin gribe karşı çocuklarını korumalarının yolu, el hijyeninden geçiyor.

Grip virüsü, hapşırık ve öksürükle dışarıya atılan havadaki bu virüsü taşıyan damlacıklar yoluyla taşınıyor. Havada asılı kalması yoluyla bir başka kişiye bulaşıyor. Bu damlacıklar öksüren kişinin eliyle ağzını kapatması sonucu, eline bulaşıyor. Eldeki virüs de bir başkasına dokunma yoluyla veya yenilen bir şeyin paylaşması sonucu diğerine geçiyor. Bu açıdan kalabalık ortamlarda bulunmamak gerekir. Okul ve kreşe gitmek zorunda olan çocuklar ise yine el temizliğine çok dikkat etmelidir.

Kış aylarının en büyük sorunu bademcik iltihabı: Kış şartlarında çocuklarda yoğun bademcik sorunları yaşanıyor. Çocukluk döneminde bademcik ve geniz etinde en sık görülen problemler iltihaplanmalar ve aşırı büyümedir. Bademcik enfeksiyonu son derece ağrılıdır. Yutkunma ve yemek yeme esnasında boğaz ağrısı kulaklara kadar vurup bazen kulak ağr ısıyla da karışabilir. Enfeksiyon esnasında ateş 39-40 dereceye kadar çıkar muayene esnasında bademcikler ileri derecede kızarık ve üzerine kar yağmış şekilde beyaz bir örtüyle kaplamış olarak görünür. Sık sık enfeksiyon geçirmiş olan olgularda bademcikler bu sık geçirilen enfeksiyonlara bağlı olarak iyice küçülmüş olarak da görülebilir.

Ölüme neden olabilen Zatürre (Pnömokok enfeksiyonu): Bebek ve çocuklarda kış aylarında görülen rahatsızlıklar arasında ilk sıralarda pnömokok bakterisinin neden olduğu hastalıklar yer almaktadır. Pnömokokun neden olduğu hastalıklardan korunmada en etkili yol ise pnömokok aşısıdır. Pnömokok bakterisinin en sık neden oldugu hastalık orta kulak iltihabı, en tehlikelileri menenjit ve bakteriyemi (kana mikrop karışması), en çok öldüreni ise zatürredir. Bu bakteri, çocuklarda ölüme ya da kalıcı hasara neden olabilmektedir.

Pnömokok insandan insana yakın temas ile bulaşır. Solunum yolu ile geçen hastalıklarda eller, en önemli bulaşma araçlarından biridir ve ailelerin çocuklarına el yıkama eğitimi vermeleri çok önemlidir. Pnömokok aşısı ülkemizde de yapılmaktadır ve hastalığa karşı ciddi bir korunma sağlamaktadır. Büyük yaştaki çocukların da pnömokok aşılarını yaptırmaları gereklidir.

Yazın iyileşip kışın tekrarlayan hastalık, Sinüzit: Özellikle çocuk sinüzitleri inatçı ve sık sık tekrarlayabilen bir hastalıktır. Özellikle 7 yaşından küçük çocuklar burun, sinüs ve kulak enfeksiyonlarına daha yatkındır. Sinüzit çoğunlukla nezle gibi hastalıkların sonrasında başlar. Eğer çocukta geniz eti varsa daha inatçı hale gelir. Bir hafta-on günlük bir süre sonrasında çocukta üst yolunum hastalıkları devam ediyorsa sinüzit açısından değerlendirmek gerekir.

Kış aylarının kabusu, İdrar yolu enfeksiyonu: Kış aylarında çocuklarda sık rastlanan idrar yolu enfeksiyonu, yenidoğan dönemi dışında kız çocuklarda daha sık görülmektedir. Ayrıca okul çağındaki kız çocuklarının %1-2’sinde idrar yolu enfeksiyonu olur.

Enfeksiyonunun oluşumunu engellemek için çocuğun kabızlıktan korunması, tuvaletini uzun süre tutma alışkanlığı varsa bunun önlenmesi ve çocuğun iki-üç saatte bir idrarını boşaltmasına teşvik edilmesi, ayaklarını sıcak tutulması, küçük çocukların tuvalet sonrası altlarının yıkanması, çocukları idrar yolu enfeksiyonundan koruyabilir.

Sıvı kaybı nedeniyle hastaneye yatıran, Rotavirüs: Rota virüs enfeksiyonu mide-bağırsak sistemi enfeksiyonudur. Hastaların çoğu kendiliğinden iyileşirken bir kısım hasta çocuk, aşırı kusma,ishal ve hayatı tehdit eden sıvı kaybı nedeniyle hastanede tedavi almak zorunda kalabilir.

İlk bulgu sıklıkla kusma ve ateştir. Kusma başladıktan sonra bir hafta içinde sulu ishal başlar ve 3-10 gün sürebilir.Burun akıntısı,öksürük ve inatçı yüksek ateş görülebilir.

En önemli korunma yöntemi ise ellerin sık yıkanması, özellikle yuvalarda ortam temizliğine dikkat edilmesi, hasta çocukların diğer çocuklar ile temas etmelerini engellemek olacaktır. Hastalığın aşısı vardır, 2 ay ve 4.ayda ağızdan uygulanan aşı ile bu hastalıktan korunma mümkündür.

Kış aylarında çocukları bekleyen tehlikeler

Allerjik bronşitlerde, astımlı çocuklarda, nezle, akut astım krizini tetikleyen en büyük etmendir. Bu yüzden özellikle bu tür çocuklara grip aşısı yapılması tavsiye edilir. Bu tür çocukların kış aylarında daha özenli bakılması gerekir. Uygun giyim ve el hijyenine, kalabalık ortamda fazla bulundurmamaya ve hastalıklı çocukların mümkün olduğunca o ortamlardan uzak tutulmasına dikkat edilmesi gerekir. Çünkü bir çocuk burun akıntısı, hapşırık ve öksürükle 10 çocuğu enfekte edebilir. Bu şekilde toplumda nezle virüsü yayılmış olur.

Kış aylarında bağışıklık sistemi yeterli olmayan çocuklara dikkat etmek gerekir: Kış aylarında özellikle bağışıklık sistemi yeterli olmayan 1 – 2 yaşından küçük çocuklar, prematüreler, allerjik bünyesi olanlar, astımı olan çocuklar ile ağır hastalığı olan kronik karaciğer hastalığı, kronik böbrek yetmezliği, diyaliz tedavisi gören çocuklar, lösemi, kanser tedavisi gören, Hiv taşıyan, allerjik bronşit ve astım olan, doğumsal kalp hastalığı olan çocuklara çok daha fazla dikkat edilmesi gerekmektedir. Çünkü bu tür gribal enfeksiyonlar sağlam çocuklara göre risk grubundaki çocukları çok daha fazla etkileyecektir.

Kış aylarında çocukları bekleyen tehlikeler - Yorumlar

YORUMLARINIZI PAYLAŞIN

 

Yapılan Yorumlar

DewiLKinG30 Aralık 2009

ÇocukLarın vücudu çok dirençsiz oLduğu için hemen mikrop kapabiLiyorLar ve hastALınıyorLar.Çok dikkat ediLmesi gerekiyor.bu konuda anne ve babaLar çok büüyk görevLer düşüyor.

BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler

Suyun 7 harikası

Suyun 7 harikası 25 Haziran 2013

SOSYAL MEDYADA BİZSitemizin sosyal medya hesapları

RASTGELE İÇERİKLER

Web Sohbet Güncellendi BEKLEYECEĞİM Fransız Türkiye’ye de Fransız Pancar suyu hipertansiyona karşı etkili Rahim ağzı kanseri anında tespit edilecek AŞK DİKENİ Domuz gribinden ölenlerin ortak özelliği

FACEBOOK'TA BİZ

Hoşgeldiniz

kelebek.gen.tr – kelebek mirc - Tüm Hakları Saklıdır