Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Telefonla Kopyayı Önlemek İçin Jammer Kullanıyor
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, öğrencilerin sınavlarda cep telefonları yardımıyla kopya çekmelerini engellemek için okula iletişimi engelleyici ve sinyal karıştırıcı jammer cihazı yerleştirdi.
Sınav sırasında açılan cihaz, öğrencilerin cep telefonlarının kapsama alanı dışında kalmasını sağlıyor. Böylece sınava cep telefonuyla giren öğrencilerin bu yolla kopya çekme ihtimalleri de engelleniyor. Tıp Fakültesi Dekanlığı yetkilileri de cihazı öğrencilerin sınavda kopya çekmesini önlemek için kullandıklarını kabul etti. Elektronik eşya satan dükkanlarda kapsama alanına göre 300 ile 900 TL arasında satılan jammer cihazları, camilerde ve konser salonlarında da tercih ediliyor.
Öğrenciler sınavlarda jammer kullanılmasından rahatsız olduklarını belirterek, “Bildiğimiz kadarıyla yasal olarak bu cihazın kullanılması yasak” dedi. Bilgi Teknolojileri ve iletişim Kurumu izmir Bölge Müdürlüğü, jammer cihazını kullanımının özel izne bağlı bulunduğunu belirterek, şu açıklamayı yaptı: “Bu cihazı sadece emniyet ve askeri kuruluşlar kullanılıyor. Bu birimler dışında bu cihazı alıp çalıştıranlar anayasanın haberleşme hürriyetine ilişkin maddesine aykırı davranmış olurlar. Bize şikayet geldiğinde yada tespit ettiğimizde gidip cihazı söküyoruz. izmir’de bugüne kadar çok sayıda cihaz söktük. GSM operatörleri de ‘Sinyallerimiz karışıyor’ diyerek bu cihazı kullananları şikayet ediyor. Biz de gereğini yapıyoruz.”