Isparta’nın Yakaören Köy’ünde yaşayan köylüler üç yıl önce sıcak su bulmak için açılan, ancak gaza rastlanılması sonucu üzeri 100 ton betonla kapatılan ve dışarıya gaz yayan kuyuyla ilgili çözüm bulunmasını istiyor.
Isparta’da kuyudan çıkan gazın yaydığı koku nedeniyle, kuyunun bulunduğu Merkez Yakaören Köy’ündeki vatandaşlar 2006 Haziran ayında açılan kuyuyla ilgili artık çözüm bulunmasın istiyor. Kuyunun, kapatılması halinde tektonik hareketlenmelerin olabileceği yönündeki ifadeler de halkı tedirgin ediyor.
KÖY HALKI TEDİRGİN
Kuyu bölgesinde açıklama yapan Köy Muhtarı Mehmet Periz, 3 yıllık bu soruna çözüm bulunmasını istedi. Konunun mahkemeye bile taşındığını belirten Periz, “3 yıldır bu vadi üzerinde bulunan kuyu nedeniyle vatandaşımız mağdur durumda.Gece 12.00’de de köye bir gelin durmanız mümkün değil. Çünkü aşırı ve rahatsız edici bir gaz kokusu var.
3 yıl önce açılan bir kuyu da bugüne kadar nasıl olur da bir sonuca varılamaz.. Yankı Madencilik çalışanları bize yetki verilmediğini, yetki verilseydi tesis kurulacağını söylüyorlar. Sağolsun en çok da Sayın Valimiz ilgileniyor” dedi.
Kuyunun, patlayabileceği, ya da depreme neden olabileceği şeklindeki ifadelerden tedirgin olduklarını kaydeden Periz, “Buranın 24 bin yıllık genç bir volkanik bölge olduğu söyleniyor. Bizim isteğimiz soruna bir an evvel sonuçlanması. Eğer değerli bir şeyse ekonomiye kazandırılsın Aksi takdirde kapatılsın” görüşünü iletti.
YATIRIMA KAZANDIRILABİLİR
Kuyunun ruhsat ortağı Yankı Madencilik Yetkilisi Sebahattin Turan da, bugüne kadar kuyuyla ilgili yatırım hamlesi yapılamamasında Belediye’nin bürokratik engelleri aşamamasının en önemli faktör olduğunu iddia etti. Isparta Belediyesi ile birlikte yürütülen bu çalışmada birkaç yatırımcı firmayı getirdiklerini ancak Belediye’nin bürokrasiyi aşamaması nedeniyle yatırımcıları vazgeçtiklerini öne süren Turan, ” Burada yüzde 99.617 saflıkta karbondioksit gazı olup değerlendirilmesi halinde ekonomiye kazandırılabilir. Son MÇK kararında da değerlendirilmesi halinde ıslah çalışması yapılmasına aksi takdirde Belediyenin buraya kapatması gerektiğine karar verildi. Son 15 gündür yaptığımız girişimlerle Belediye ile ruhsat haklarını devri konusunda son aşamaya geldik. Bu arada yatırımcı firmalarla görüşüyoruz” bilgisini verdi.
TEHLİKE SÖZ KONUSU
Kuyu bölgesinde 3 yıldır Belediye’nin ihmalinden kaynaklanan gecikme olduğunu ileri süren Turan, ” Köylünün mağdur olduğu doğrudur. Gaz kokusu mutlaka köye kadar yalıyor. Ancak buranın basınçlı bir malzemeyle kapatılması halinde aşağıda sıkışan gazın enerjiye dönüşmesi ve tektonik hareketlenmeyle diri fayların bulunduğu yerde depremlerin meydana gelmesi söz konusu olabilir . 24 bin yaşındaki bir volkanizmanın eteğinde olan bu yer tehlike arz etmektedir. Ancak doğru karar alınırsa mutlak ekonomik değeri olan gaz, Türkiye ekonomisine kazandırılır. Hatta 900 metre altına inilirse jeotermal kaynak olduğunu da elimizdeki sismik verilere göre söylemem mümkün” diye konuştu.
Kuyudan ‘yanardağ’ çıktı - Yorumlar
Yapılan Yorumlar
BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler
Er eğitim tugayında kavga: 7 asker yaralı 06 Haziran 2013
Miraç Kandili kutlandı 06 Haziran 2013
SBS’de merkezi yazılı sınav geliyor 06 Haziran 2013
2 postacı mektupları imha ederken yangın çıkardı! 06 Haziran 2013
SOSYAL MEDYADA BİZSitemizin sosyal medya hesapları
ÖNE ÇIKAN KATEGORİLER
FACEBOOK'TA BİZ
Hoşgeldiniz
kelebek.gen.tr – kelebek mirc - Tüm Hakları Saklıdır