Kahkaha

Bayıldım

Cool

Kızgın

Mahcup

Öğretici

Şaşkın

Suskun

Tatlı

Üzgün

Süper

şarabın Faydalari

Ana Sayfa » Sağlık » şarabın Faydalari
şarabın Faydalari

Bilim adamlari uzun yillardir bir Fransiz paradoksunu cozmeye calisiyorlar:

Fransizlar, mutfaklari diger Batili ulkelere kiyasla daha yagli yemekler icerse de kalp hastaliklari gecirme olasiliklari bu ulkelerdekine gore daha dusuk. Bu durumu aciklamaya calisan en populer gorus -duzenli kirmizi şarap tuketimi bol yagli yemeklerin etkisini azaltir- yeni bir Ingiliz arastirmasiyla aradigi destegi buldu.

Kirmizi sarabi diger alkollu iceceklerden ayiran kimyasal ozelligi polifenollerin varligidir. Bu bitki pigmentlerinin (boya maddesi) antioksidan ozelligi var. LDL’ler (dusuk-yogunlukta lipoproteinler) vucudun her yerinde mevcut olan oksidan maddelerle tepkimeye girerek, damarlari tikayan plaklarin olusmasina sebep olurlar. Yeni arastirmada, Cambridge Howard Foundation’dan Alan N. Howard ve meslektaslari, degisik alkollu ickilerin LDL oksidasyonuna etkisini incelediler.

Hergun yarim sise

Arastirmacilar, yaslari 35-65 arasi degisen 30 saglikli erkegi dort gruba ayirdilar ve her bir gruba 4 farkli diyet programi uyguladilar.

Birinci grup hergun yarim sise kirmizi sarap, ikinci grup ayni miktarda beyaz sarap, ucuncu grup ayni miktarda beyaz sarapla birlikte kirmizi saraptan elde edilen polifenol kapsullerini ve dorduncu grup ise alkolsuz bir icecekle birlikte polifenol kapsullerini ictiler. Deneylerden bir hafta once ve sonra, arastirmacilar katilan 30 denekten kan aldilar ve LDL uzerine oksidasyon testleri yaptilar.

American Journal of Clinical Nutrition’ in Agustos sayisinda, arastirmacilar kirmizi sarap icen deneklerden alinan LDL’lerin oksidasyona en uzun sure dayanabilenler -ayni erkeklerde test oncesi olculenden 18 dakika, sadece polifenol kapsulu icenlerden 3.5 dakika ve beyaz sarapla birlikte kapsulu icenlerden 6 dakika daha fazla oldugunu acikladilar. Sadece beyyaz sarap icen erkeklerde LDL bir degisim gostermedi.

Yapilan epidemolojik calismalar duzenli alkol tuketiminin kalp krizi riskini azalttigini gosteriyorr. Bu gercek uzerine Ingiliz bilim adamlari, bir grup erkege bir hafta boyunca hergun 400 ml. vodka icirdiler. Hic polifenol icermemesine ragmen vodka da LDL korunumu sagliyordu. Bir haftanin sonunda deneklerden alinan LDL daha onceye oranla 2.5 dakika daha fazla oksidasyona karsi koyabiliyordu.

Howard’in grubu, polifenolun antioksidan etkinin yaninda LDL’leri baska bir mekanizma ile koruyabilecegini dusunuyor. Bakir gibi bazi metallere baglanabilen bu pigmentler, oksidasyona yardim eden bazi kimyasallari da etkin bir sekilde yok edebiliyor. Eger bu yeni bulgular kanitlanirsa, kirmizi saraba renk veren bu maddeler terapik yarar saglayabilirler.

Sarap kimyacisi Andrew L. Waterhouse, “Yeni calismalar her ne kadar antioksidanlarin kalp hastaliklarini engelledigini desteklese de, kandaki ya da LDL’deki hangi mekanizmanin oksidasyonu yavaslattigini bilemiyoruz. Bu fenoliklerin direkt bir etkisi degil, dolayli yoldan yarattigi bir degisimin -yag ya da protein metabolizmasinda olabilir.” diyor.

Mekanizmasi henuz tam olarak bilinmese de gercek olan su ki kirmizi sarap, beyaz sarap dahil diger tum alkollu ickilere kiyasla kalbe cok daha faydali.

(Cev.Sevil Duvarci, 22 Agustos 1998, Science News)

**

Sağlıklı Bir Beyin İçin Şarap

Gunde bir bucuk bardak sarap, Alzheimer ve Parkinson gibi, norodejeneratif hastaliklarin engellenmesine yardimci olabilir.

Daha onceki arastirmalar sarabin icerdigi kimi kimyasallarin antioksidan ozelliklere sahip oldugunu ortaya koymustu. Simdi Milano Universitesi Insan Govdebilim Enstitusu’nden Alberto Bertelli ve ekibi asmanin bulasici hastaliklara karsi korunmak amaciyla urettigi, üzüm ve şarapta bulunan, “resveratrol” adli bir kimyasalin onemli bir sinir enziminin etkinligini yedi kat arttirdigina tanik oldu. Mapkinase adiyla bilinen enzim sinir hucrelerini devinime gecirerek yenilenmelerine katkida bulunuyor.

Resveratrol adli kimyasalin insan sinir hucrelerindeki etkisini deneyen ekip bunun komsu hucrelerle baglanti kurabilecekleri uzantilarin olusmasina neden oldugunu gordu. Gerek Alzheimer, gerekse Parkinson hastaliginda kimi sinir hucreleri arasindaki baglanti koptugundan, elde edilen bulgunun son derece onemli olduguna dikkat cekiliyor.

Şarap Felci Önlüyor

British medical Journal’da yayinlanan Danimarkali uzmanlarin arastirmasina gore, haftada 1-7 kadeh sarap icilmesi, beyin damarlarindan birinin kanama veya pihti ile tikanmasi yoluyla felc yapma olasiligini %30 oraninda azaltiyor. 45-84 yaslari arasinda 13 bin 329 kisiyi 13 yil izleyerek bu sonuca varan uzmanlar, bira ve diger alkollu ickilerin ayni koruyucu etkiyi gostermedigini soylediler.
Profesör Barnard: Kırmızı şarap kalbe faydalı

DÜNYADA ilk kalp naklini yaparak tarihe geçen Güney Afrikalı ünlü kalp cerrahı Christian Barnard, ??Kalp sağlığı için, yaşınız ne olursa olsun, haftada iki veya üç kez sevişin?? tavsiyesinde bulundu. Dr. Barnard, yeni kitabı ??Sağlıklı Kalp için 50 Öneri??de ??Yaşınız ne olursa olsun, becerebildiğiniz kadar, haftada iki veya üç kez cinsel ilişkide bulunmak hem stres atar, hem kalbe idman yerine geçer?? diye yazdı.

İlk kez 1967 yılında kalp nakleden ve 1983 yılına dek 158 nakil ameliyatı yapan Dr. Barnard, 78 yaşında olduğunu ve kitabındaki önerileri harfiyen yerine getirerek sağlıklı kaldığını öne sürdü. Dr.Barnard, sevişmenin yanı sıra az spor, her öğün yemekte iki bardak kırmızı şarap ve gülmenin insan ömrünü uzattığını ve kalp sorunlarını azalttığını belirtti.

Kırmızı Şarabın Sağlık Üzerine Faydası Tekrar Açıklandı

ABD?de gerçekleştirilen bir araştırma, şarap ve brokolinin kanser ile mücadelede ?önde gelen savaşçılar? olduğunu ortaya koydu. Araştırma, Illinois Üniversitesi?ne bağlı Chicago Eczacılık Fakültesi?nde yapıldı.

Buna göre, brokoli yemek ve bir bardak şarap içmek ile kansere neden olan DNA hasarına karşı, vücudun biyokimyasal savunma mekanizmaları harekete geçiyor. Prof. Andrew Mesecar, brokolideki ?sulforaphane? ile şaraptaki ?resveratrol? maddelerinin kanseri önleyici etkileri olduğunu söyledi. Prof. Mesecar, ?Bunu, DNA hasarını önleyebilecek proteinlerin üretimi için vücuda sinyaller göndererek yapıyorlar? dedi.

Prof. Mesecar, sinyallerin nasıl işlediği konusunda bilgi sahibi olduklarını da belirtti. Brokoli ve şarap tüketildiğinde ?anahtar? diye nitelenen Keap1 ve Nrf2 proteinleri, vücudun kansere karşı savunma sistemlerini harekete geçiriyor. Teksas Üniversitesi?nin yaptığı bir araştırmada ise körinin ?melanom? diye bilinen cilt kanserinde hastalıklı hücreleri kendi kendini imhaya zorladığı anlaşıldı

şarabın Faydalari - Yorumlar

YORUMLARINIZI PAYLAŞIN

 

Yapılan Yorumlar

BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler

Suyun 7 harikası

Suyun 7 harikası 25 Haziran 2013

SOSYAL MEDYADA BİZSitemizin sosyal medya hesapları

RASTGELE İÇERİKLER

Web Sohbet Güncellendi Böbrek kanseri ‘sinsi’ geliyor Raw Kaç bölüme Ayrılır? Sigarayı bırakanların vücudundaki değişiklikler Cimbom’da 3 Bomba İki Simge Ampuller Wifi yerine kullanılacak

FACEBOOK'TA BİZ

Hoşgeldiniz

kelebek.gen.tr – kelebek mirc - Tüm Hakları Saklıdır