Vehbi Koç Vakfı (VKV) Amerikan Hastanesi Alerji Bölümünden Doç. Dr. Jale Göktan, sigara içilen evlerde yaşayan çocuklarda bronşit/astımın gelişmesinin, içilmeyen evlerdeki çocuklara göre yüzde 60-70 daha fazla olduğunu bildirdi.
Doç. Dr. Göktan, yaptığı yazılı açıklamada, “tekrarlayan ya da bir kez başladı mı uzayıp giden öksürük, koşarken, oynarken ve hatta gülerken gelişen öksürük, nefes darlığı, hava açlığı ve hışıltılı solunumun” astım tanısını düşündürmesi gerektiğini kaydetti. Nefes darlığı ve hışıltılı solunumun giderek solunum yetmezliği ve ölümle sonuçlanabilecek astım krizlerine yol açabildiğine işaret eden Göktan, astımın çok çeşitli nedenlerle gelişebildiğini dile getirdi.
Göktan, astımda asıl nedenin kalıtsal olduğunu belirterek, buna katkıda bulunan ikincil faktörleri de “virüsler, alerjenler, hava kirliliği, sinüzit ve bazı ilaçlar olarak” sıraladı.Saman nezlesi olan çocukların yüzde 25’inde astım geliştiğini, alerjik egzamalı çocukların yüzde 70’inde yiyecek alerjisi gözlendiğini belirten Jale Göktan, hava kirliliğinin astımı tetiklediğini ifade etti.
Evlerde içilen sigaranın dumanının da astımın gelişmesine neden olduğunu söyleyen Prof.Dr. Jale Göktan, erken tanının önemini vurguladı. Göktan, modern tıpta çok etkin ilaç tedavileri bulunduğunu, ancak çevre faktörlerinin kontrol edilmesinin, en az ilaç tedavisi kadar hatta daha fazla önemli olduğunu bildirdi.