Kahkaha

Bayıldım

Cool

Kızgın

Mahcup

Öğretici

Şaşkın

Suskun

Tatlı

Üzgün

Süper

Soğuklar geliyor bu bitkiler sizi korur

Ana Sayfa » Sağlık » Genel Sağlık Bilgisi » Soğuklar geliyor bu bitkiler sizi korur
Soğuklar geliyor bu bitkiler sizi korur

Soğuklar geliyor bu bitkiler sizi korur

Kış bu yıl erken geldi. Soğuktan korunmada doğru beslenmenin ve bitkilerden faydalanmak çok önemli. Şifalı Bitkiler Uzmanı Pınar Alacalı soğuğa karşı doğal yöntemleri anlattı

KİM KORKAR KIŞTAN SOĞUKTAN?
 
İstanbul?da 104,6 Frekansıyla yayın yapan Radyo 7?nin sevilen programcılarından Eda Çelebi?nin hazırlayıp sunduğu Eda?yla Gün Ortası programının bugünkü konuğu Şifalı Bitkiler Uzmanı Pınar Alacalı oldu. Kış aylarında vücut direncini koruma yollarının anlatıldığı programda zatürreeden gribal enfeksiyona, boğaz ağrısından bronşite kadar bütün kış hastalıkları hakkında bilgiler ve bitkisel formüller verildi.
 
EDA: Kış hastalıklarından en çok bilinen soğuk algınlığı hakkında neler söyleyebilirsiniz?
 
Pınar ALACALI: Öncelikle bazı bitkilerin herkesin evinde yaz-kış fark etmeksizin olması gerektiğini söyleyebilirim. Örneğin; adaçayı, kuşburnu, ıhlamur bu bitkilerin arasında yer alabilir. Her ne kadar siyah çay kadar rağbet görmese de bu bitkiler vücut direncini arttırmak adına büyük önem taşır. Ihlamur, adaçayı, kuşburnu, kök zencefil, kök tarçın, hatmi çiçeği, kına kına bitkisi karıştırılarak ısıtılmalı. Önemli olansa bu bitkileri hazırlarken kaynatmamak ve karışımı dinlendikten sonra içmektir. Üst solunum yollarında antibiyotik görevi üstlenen zencefil, balgam söktürücü ve öksürük giderici olarak önerilebilir. Bu bitkiler sadece 1 kez kaynatılıp atılmamalıdır. En az 8- 9 kez kaynatılıp içilebilir özellikleri vardır.    
 
EDA: Gribal enfeksiyon bu bitkiler kullanıldığı taktirde ayakta da geçirilebilir mi?
Pınar ALACALI: Gribal enfeksiyonlarda ilk 3 gün hastalığın üreme süresidir. Bu 3 gün içerisinde kişi hastalığın henüz farkında değildir. İlerleyen dönemde hastalık kendisini göstereceği ve vücutta yerleşmiş olacağı için yorgunluk ve halsizlik halleri baş gösterecektir. Bu halsizlik şifalı bitkiler sayesinde azaltılabilir. Eskiden şifalı bitki denildiğinde akla sadece adaçayı ve ıhlamur gelirken günümüzde yapılan araştırmalarla çok farklı bitkiler ve faydaları da keşfedilmiştir.
 
EDA: Genellikle çocuklarda rastlanan boğaz ağrısı için ne yapılabilir?
Pınar ALACALI: Boğaz ağrıları anjin ve faranjit olarak ikiye ayrılıyor. Hastada anjin çeşidi görülüyorsa keçiboynuzu pekmezinin içine çok az zencefil karıştırarak sabah ve akşam bir tatlı kaşığı yenildiğinde, üst solunum yolunda oluşan ve vücuda yerleştiğinde en zor atılan mikrop olan beta mikropları önleyici bir etki görülecektir. Beta mikrobu çocuklarda daha sık görülen ve vücut direncini azaltan bir mikroptur. Bu nedenle özellikle gelişme çağında olan çocuklara keçiboynuzu pekmezi iyi gelecektir. Kilolu çocuklar aç karnına, zayıf çocuklar ise tok karnına bu pekmezi yiyebilirler.
 
EDA: İyileşmesi zor bir hastalık olduğunu bildiğimiz bronşitte şifalı bitkilerin yardımı olabilir mi?
Pınar ALACALI: Bronşit griple başlayan bir hastalıktır. Akciğerlerin üşümesi ile başlayan bu hastalık iltihap oluşumu ile astım ve nefes darlığına yol açabilir. Korunmak için destekleyici olarak zencefil ve diğer bitkileri önerebilirim.
 
EDA: Bronşit için neler yapılabilir?
Pınar ALACALI: 1 kilo balın içine 50 gram toz zencefil, 50 gram ısırgan tohumu, 50 gram çörekotu ve 20 cc nane yağı karışım haline getirilerek sabah akşam plastik veya tatlı kaşığıyla aç karnına tüketilmeli. Bilindiği gibi bal metal kaşıkla tüketildiğinde içerisinde bulunan birçok faydalı besin değerini kaybetmekte. Bronşit olan kişiler süt, muz, şeker tarzı besinler tüketmemeliler. Çünkü bu besinler çocukta olsun, yetişkin bireyde olsun balgamı arttırıcı ve akciğere yerleştirici özelliğe sahiptirler.
                                         
EDA: Farenjitle ne şekilde başa çıkabiliriz?
Pınar ALACALI: Farenjit, boğaz iltihaplanması için üzerlik tohumu öneririm. Her gün yarım çay kaşığı ılık suya 1 çay kaşığı toz şekerde eklenerek 1 kez içilebilir.
 
EDA: Birçok kişinin şikâyetçi olduğu sinüzit hastalığı için hangi bitkiler önerilebilir?
Pınar ALACALI: Çörekotu yağı akşam yatarken burunlarına birer damla damlatıldığı takdirde geniz akıntı şikâyetine iyi gelebiliyor. 40 gün boyunca uygulandığında ki ilk birkaç gün yanma yapsa da devam edilmeli. Ameliyatla bile tedavi edilemeyen sinüzitlerin bu yöntemle iyileştiğini söylemek mümkün. Bunun yanı sıra vücut direncini arttıracak haplarda önerilebilir.
 
EDA: Alerjik reaksiyonlarda bitkilerin ne tür faydaları olabilir?
Pınar ALACALI: Nane yağını bir kesme şekere bir damla damlatıp rahatsız olduklarını hissettiklerinde emebilirler.Alerjik hastalıklarda C vitamin alımı önem kazanır. Kuşburnu ve Mekke gülü bitkisi kaynatılıp içildiğinde bünye yeterli C vitamini almış olacaktır. 
 
EDA: Sigara içen kişilerin özellikle rahatsız oldukları öksürük ve balgam için neler yapılabilir?
Pınar ALACALI: En sağlıklı olan, kişinin sigarayı bırakması olacaktır ancak böyle bir şey yapılamıyorsa zencefili tavsiye edebilirim. Bunun yanı sıra kendilerine ciğerlerini temizleyecek bir karışım verebilirim: 20 limonu mutlaka cam bir tabağa sıksınlar ve içine özenle yıkadıkları 7 tane taze günlük yumurta bıraksınlar. 1 hafta içinde yumurtanın kabukları eriyecek sadece yumurta zarı kalacaktır. İçine; cep kanyağı, 20 cc kadar nane yağı ve 250 gram nöbet şekeri karışım haline getirildikten sonra her sabah 1 fincan aç karnına içilmeli. Bronşit ve astım tedavisinde de çok etkili bir karışım olduğunu söylemek mümkündür.
 
EDA: Ateş dürücü özelliğiyle kullanılabilecek bitki var mıdır?
Pınar ALACALI: Lavanta bitkisi bir su bardağı kaynar suyun içerisine bir çay kaşığı atılarak 5 dakika demlenir. İçerisine nöbet şekerinden bir tatlı kaşığı atılarak içilir. 4 yaşın üstünde çocuklarda ve yetişkinlerde güvenle kullanılabilir. Sinir sistemini güçlendirici ve sakinleştirici etkileri de vardır.
 
EDA: Aşırı stresli kişiler içinde önerebileceğiniz bitki hangisi?
Pınar ALACALI: Sarı kantrol bitkisinisabah kahvaltılarında ve akşam yatmadan önce bir bardak demleyerek içebilirler.
 
EDA: Bademcik iltihabı için neler yapılabilir?
Pınar ALACALI: Günlük sakızı ateşte kavrulduktan sonra çıkan dumana bir bez tutulur ve bu bez boğaza sarılır. 1 ay boyunca düzenli olarak yapılmalı ve söğüt yaprağı demlenerek akşamları içilmeli.
 
EDA: Kulak enfeksiyonunu bitkilerle aza indirmek mümkün mü?
Pınar ALACALI: Kulak iltihabı için papatya yağı oldukça faydalıdır. Akşam yatmadan önce kulağa bir damla papatya yağı damlatılabilir. Bunun yanı sıra 4 yaş ve üzeri çocuklarda sabah akşam 1 çay kaşığı keçiboynuzu ve ısırgan tohumu yedirilebilir. Özellikle ısırgan tohumu iltihap kurutucu özelliğiyle bilinen bir bitkidir.
 
EDA: Özellikle soğuk havalarda birçok kişiyi rahatsız eden göz kızarıklığı için neler yapılabilir?
Pınar ALACALI: Kızarıklık göz nezlesinden ya da göz tansiyonundan kaynaklanıyor olabilir. Eğer kızarıklık göz nezlesinden kaynaklanıyorsa çay demiyle gözlere pansuman yapılabilir. Bunun yanı sıra papatya suyu da hem göz kızarıklığına hem de gözaltında oluşan morluklara iyi gelecektir. Kızarıklık tansiyonla alakalı ise zencefil ve zerdeçal bitkisini sabah- akçam birer çay kaşığı tüketebilirler.  
 
EDA: Zatürree hastalığında hangi bitkileri kullanmak doğru olacaktır?
Pınar ALACALI: Keçiboynuzu pekmezi ve hatta keçiboynuzunun kendisi bu rahatsızlıkta destekleyici olacaktır. 1 litre suyun içerisine 7-8 tane keçiboynuzunu kırıp 5 dakika kaynattıktan sonra içebilirler. Ayrıca zencefil karışımı da zatürree hastalığının iyileşmesinde önemlidir.
 
EDA: Uyku problemi çeken kişiler daha çok hangi bitkilerden faydalanabilir?
Pınar ALACALI: Sarı kantrol bitkisi sabah-akşam demlenerek içilebilir. Sakinleştirici ve yatıştırıcı etkisi olan bu bitki uyku
 
EDA: İçinde bulunduğumuz dönemde cilt bakımı nasıl yapılmalı?
Pınar ALACALI: 1 yumurta akının içine 1 polen eklenerek ezilir. Macun kıvamına gelen karışım ciltte bir müddet bekletilir.
 
EDA: Kış hastalıklarından korunma için neler yapılabilir?
Pınar ALACALI: Programın en başında vermiş olduğum bitkisel karışım kişilerin vücut direncini arttırmada yeterli olacaktır.
 
 

Soğuklar geliyor bu bitkiler sizi korur - Yorumlar

YORUMLARINIZI PAYLAŞIN

 

Yapılan Yorumlar

BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler

Suyun 7 harikası

Suyun 7 harikası 25 Haziran 2013

SOSYAL MEDYADA BİZSitemizin sosyal medya hesapları

RASTGELE İÇERİKLER

Web Sohbet Güncellendi İngilizce biliyor musun? DNS Numarası Nasıl Değiştirilir Ücretsiz Lig TV! Windows ve Office yamanıyor! İSTİKLAL MARŞI Kredisi olan dikkat etsin!

FACEBOOK'TA BİZ

Hoşgeldiniz

kelebek.gen.tr – kelebek mirc - Tüm Hakları Saklıdır