Kahkaha

Bayıldım

Cool

Kızgın

Mahcup

Öğretici

Şaşkın

Suskun

Tatlı

Üzgün

Süper

Suralp ilk lisanslı milli robotumuz

Ana Sayfa » Teknoloji » Suralp ilk lisanslı milli robotumuz
Suralp ilk lisanslı milli robotumuz

Türkiye’nin ilk insansı robotu olan “Suralp”, 5 yıllık bir çalışmayla tamamlandı.

Türk bilimadamları bir ilke daha imza attı. Türkiye`nin ilk insansı robotu “Suralp” görücüye çıktı. Çeşitli figürlerle dans eden “Suralp” Türk mühendisler tarafından yapılan ilk insansı robot olma özeliğini taşıyor.
İnsansı Robot Çalışmalarında en Hızlı İlerleyen ülkelerden biri olduk
Sabancı Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği bölümünden Doç. Dr. Kemalettin Erbatur liderliğindeki bilimadamları 5 yıl süren bir çalışmayla Suralp`i tamamladı.

Robotla ilgili bilgi veren Erbatur, “2001 yılında insansı robot çalışmalarına başladığında Türkiye insansı robot teknolojisinin 30 yıl gerisindeydi. Bu fark Suralp`ın Türkiye`de tasarım ve imalinden sonra 10 yıla indi. Bu gelişme ile Türkiye, insansı robot çalışmalarında en hızlı ilerleyen ülkelerden biri oldu. Bu başarının çarpıcı yanlarından biri de Suralp`ın yurt dışındaki benzerlerinden çok daha düşük maliyetle ve çok daha sınırlı bir kadro ile gerçekleştirilmiş olması” diye konuştu.

Neler Yapıyor?
Yetenekleri dansla sınırlı olmayan Suralp, değişen yüzeylerde yürüyebiliyor. Dengesi bozulduğunda ise duvardan destek alarak yürüyeyen Suralp, çöp bile atıyor. Suralp?in tek eksiği şimdilik konuşamaması… Ancak, robot Suralp, “Danstan keyif aldın mı?”, “Ve Yoruldun mu?” sorularına başını sallayarak yanıt veriyor.

164 santimetre uzunluğunda 114 kilogram ağırlığındaki Suralp`in bacaklarında ve kollarında 6`şar eklem bulunuyor.

Kontrol elektroniği sırtına yerleştirilen Suralp`ın yürüme ve diğer hareket fonksiyonları, bu donanım üzerinde çalışan kontrol ve algılama algoritmaları ile sağlanıyor.

Türkiye`nin ilk insansı robotu Suralp?ın maliyeti ise dünyadaki benzerlerinden oldukça az, 1 milyon dolar.

EN ÜNLÜSÜ ASIMO
İnsansı robotların en tanınmışı, 2003 yılında görücüye çıkan ASIMO. Asimo Japon otomotiv devi Honda`nın 20 yıllık çalışmalarının meyvesiydi. Şirket, iki ayağı üzerinde yürüyen ilk robotunu 1986 yılında geliştirdi. ASIMO`nun gövde oranları ve eklemleri insanınkileri andırıyor.

ASIMO, bu sayede ileri ve geri yürüyebiliyor, merdivenlerden çıkıp inebiliyor ve köşeleri dönebiliyor.

Türkiye`de çalışmaları süren bir diğer insansı robot projesi ise “robot çocuk iCub”. AB projesi kapsamında geliştirilen i-cub, 3.5 yaşında bir çocuğun hareket kabiliyetine sahip.

53 eklemini hareket ettirebilen i-Cub, AB 6. Çerçeve Programı kapsamında ODTÜ`ye getirildi. ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü`nde bir ekip, icub`a bir çocuk gibi karşısındaki insanın yaptıklarını tekrarlama özelliğini ekledi.

Projede hedef çocuk robotun”Kutuyu ver” ya da “Bardağı kaldır ” türünden isim ve fillerden oluşan cümlelerle iletişim kurmasını ve önceden hiç görmediği nesne ve aletleri kullanabilmesini sağlamak.

Suralp ilk lisanslı milli robotumuz - Yorumlar

YORUMLARINIZI PAYLAŞIN

 

Yapılan Yorumlar

BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler

SOSYAL MEDYADA BİZSitemizin sosyal medya hesapları

RASTGELE İÇERİKLER

Web Sohbet Güncellendi PAMİR YAPI OTOMATİK KAPI SİSTEMLERİ Setteki Tek Sıkıntısı Üşümekmiş Unrealircd Önsöz ZAMAN KEKEMEYDİ Ginseng Kelebek Resimleri

FACEBOOK'TA BİZ

Hoşgeldiniz

kelebek.gen.tr – kelebek mirc - Tüm Hakları Saklıdır