Kahkaha

Bayıldım

Cool

Kızgın

Mahcup

Öğretici

Şaşkın

Suskun

Tatlı

Üzgün

Süper

Türkiye`nin domuz gribi senaryosu depremi aratmıyor

Ana Sayfa » Sağlık » Domuz Gribi » Türkiye`nin domuz gribi senaryosu depremi aratmıyor
Türkiye`nin domuz gribi senaryosu depremi aratmıyor

Sağlık Bakanlığı: Önlem almazsak 21 milyon kişi hastalanacak, 5 bin 300 kişi ölecek. Aşı gibi önlemleri alırsak hasta sayısı 1.8 milyon, ölü sayısı 400 olacak? 

ANKARA Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü`nün küresel domuz gribi salgını uyarısı üzerine yaptığı değerlendirmelerde, Türkiye`de önlem alınmazsa 21 milyon kişinin hastalanacağını,  5 bin 300 kişinin öleceğini öngördü. Aşılama ve diğer önlemler alındığında ise hasta sayısı 1.8 milyon, ölüm vakası sayısı 400 olacak. 40 milyon doz aşı almaya hazırlanan Bakanlık, aşılar gelir gelmez, başta ilköğretim okulları, risk gruplarını aşılamaya başlayacak. 

Sağlık Bakanı Akdağ, DSÖ’nün uyarısı çerçevesinde domuz gribine karşı aldıkları önlemleri ve  istatistiki bilgileri kamuoyuna açıkladı.  

MUHTEMEL SALGIN ŞUBATTA: Muhtemel salgının aralık ayında yayılmaya başlayıp şubat ayında zirve yapması bekleniyor. Milyar ile ifade edilen insanın kış boyunca enfekte olması mümkün.

ÇOĞU AYAKTA GEÇİRECEK: Hastalıkların seyri ülkeden ülkeye göre değişecek. Sağlık hizmetleri iyi ülkelerde hastaların çoğu grip sürecini evde izole olarak geçirebilecek. Hastaneye başvurmak için solunum sorunları önemli bir belirti sayılacak.  

ÖLÜM ORANI BİNDE 1: Meksika, Güney Amerika, Avustralya ve Yeni Zelenda?da ölümlere yolaçan domuz gribinin bulaştığı insanlar arasındaki ölüm oranı binde 1. Bugüne dek laboratuvarda teyidi yapılmış 340 bin vaka var. Bunlardan 4 bin 100`ü yaşamını yitirdi. 

TÜRKİYE?DE 472 VAKA: Türkiye`de bugüne dek 472 vaka tespit edildi. Bunların 315`inin ülkeye dışardan girdiği 157`sinin de yurtiçinde enfekte olduğu tespit edildi. Yurdışından gelen enfekte insanların sadece 22`si termal kameralarla tespit edildi. Türkiye`de  ölüm olmadı.

HİÇ ÖNLEM ALINMAZSA: Yapılan simülasyona göre, domuz gribi virüsü hiçbir önlem alınmadan kendi haline bırakılırsa, Türkiye`de enfekte olması beklenen insan sayısı 21 milyon. Bunlardan 8.8 milyonunun hastaneye başvurması gerekecek. Başvuranlardan 96 bini hastaneye yatırılacak. Bunların da 15 bin 500`ü yoğun bakım hizmeti alacak.  Bu süreçte 5 bin 300 kişinin ölmesi muhtemel. İş kayıpları dışında  sağlık hizmetleri açısından Türkiye`ye maliyeti 1.1 milyar TL olacak.

TEDBİR ALINIRSA: Aşılama ve yayılmaya karşı önlemlerle enfeksiyon sayısı 1.8 milyonla sınırlı tutulabilecek. Bu durumda da 750 bin kişinin hastanelere başvurması bekleniyor. Hastaneye başvuranların 7 bin 500`ü hastaneye, bunların da 1200`ü yoğun bakıma yatırılacak. Bu durumda 400 ölüm yaşanabilecek.

AŞI YOLDA: Aşının yüzde 95 başarı sağlaması bekleniyor. 40 milyon doz aşı gelecek. Bakanlık aşıları ücretsiz uygulayacak. Bir doz aşının maliyeti,  5.2 avro artı KDV. Bu da toplam 556 milyon TL aşı parası demek.  

RİSK GRUPLARI: Altı aydan 24 yaşa kadar olan kesim, altı aydan küçük bebeklere bakanlar, hamileler ve 65 yaş üstü aşılanacak. İlköğretim ve liselerde toplu aşılama yapılacak. 24-65 yaş arasında ise kanser gibi hastalıkları olanlar aşılanabilecek. Bunun dışında bakanlar ile sağlık, güvenlik, belediyecilik gibi temel hizmetlerde çalışan herkes aşılanacak.  

İLK AŞILAR HACILARA: Aşıların ruhsatlandırma çalışmaları sürüyor. İlk etapta bu ay 1.8 milyon aşı gelmesi bekleniyor. İlk aşılar ekimde  hacı adaylarına uygulanacak.  

ECZANEDE AŞI YOK: İlaç şirketleri yoğun talep nedeniyle eczanelere aşı vermeyeceğini bildirdi. Bu nedenle aşılama, okul ve iş yeri gibi toplu yerler dışında, aile hekimliği ve sağlık ocağı gibi birinci derecede sağlık kuruluşlarında yapılacak.

GRİP AŞISI OLSA DA: Domuz gribi, mevsimsel gripten farklı. Bu nedenle grip aşısı yapılanların da domuz gribi için aşı olması gerekiyor.  

YUMURTA ALERJİSİ VARSA SAKINCALI: Domuz gribi aşısının yan etkileri olabilir. Ancak bu etkiler diğer ilaç ya da aşılardan fazla değil. Daha önce grip aşılarına reaksiyon gösterenler ya da yumurta alerjisi olanların aşı yapması önerilmiyor. 

Kobay mı oluyoruz?
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bakanlığın önlemleri abarttığını, domuz gribinin mevsimsel gripten farklı olmayacağını söyleyen bilim adamlarını “marjinaller” olarak nitelerken, “kafa karıştırıyorlar. Şu anda bir salgın yok. Biz salgının yaşanacağı söylenen döneme dek geçecek zamanı, toplumu bilinçlendirip, farkındalık yaratmak için kullanmak istiyoruz” dedi.

Yeni geliştirilen domuz gribi aşısının daha önce hiçbir yerde kullanılmadığı, Türklerin toplu olarak kobay gibi kullanılacağı iddialarını da yalanlayan Bakan Akdağ, ABD`nin aşıyı kullanmaya başladığını söyledi.

Türkiye`nin domuz gribi senaryosu depremi aratmıyor - Yorumlar

YORUMLARINIZI PAYLAŞIN

 

Yapılan Yorumlar

BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler

Miraç Kandili kutlandı

Miraç Kandili kutlandı 06 Haziran 2013

SOSYAL MEDYADA BİZSitemizin sosyal medya hesapları

RASTGELE İÇERİKLER

Web Sohbet Güncellendi Ağtabakanın ayrılması Internet adreslerindeki kısaltmalar ne anlama gelir? ARTI BİLGİSAYAR YAZILIM EĞİTİM VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİ CTS ELEKTRONİK KADİR ANIŞ YURDU Geçici alias codu

FACEBOOK'TA BİZ

Hoşgeldiniz

kelebek.gen.tr – kelebek mirc - Tüm Hakları Saklıdır